O άθλος του Ζαχαριάδη για την ΑΕΚ...

11:03 7/10/2012 - Πηγή: AEK365

Με εκκίνηση τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και τερματισμό το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη, στο φετινό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, την 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2012, έτρεξε ο φίλος μας ο ΑΕΚΤΖΗΣ-Δρομέας Υπεραποστάσεων ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Γιώργος (ΤΕΜΟΝΑΕΚ) από την Άρδασσα Πτολεμαϊδας. Ο Γιώργος είναι ο 1ος δρομέας της ΑΕΚ (ως επίσημος αθλητής της ομάδας) που έτρεξε αυτήν την ιστορική διαδρομή την οποία έκανε πρώτος ο Φειδιππίδης το 390 π.χ. Έτρεξαν 350 περίπου δρομείς απ΄ όλον τον κόσμο (48 έλληνες) και διένυσαν 250 χλμ

σε 36 ώρες αλλά τερμάτισαν μόνον 72 (12 Έλληνες) μέσα στους οποίους ήταν και ο Γιώργος Ζαχαριάδης. Γεμάτος με ψυχή, δύναμη και πείσμα κατάπινε τα χλμ στους ατελείωτους δρόμους, στις στροφές, τις δύσκολες ανηφόρες, στο βουνό, με ήλιο και ζέστη αλλά και το βράδυ σε περιοχές δύσβατες και μονοπάτια μέσα στο σκοτάδι. Φτάνοντας στην Σπάρτη και αντικρίζοντας το άγαλμα του Λεωνίδα και την μεγάλη υποδοχή που του επεφύλαξαν οι ΑΚΤΖΗΔΕΣ της Σπάρτης, του έδωσαν δύναμη και έφτασε ως το τέρμα με το χαμόγελο στα χείλη. Κι όλα αυτά για την ΑΕΚ της καρδιάς!!!
Φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που διοργανώθηκε το πρώτο Σπάρταθλον, το 1983. Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.
Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την μάχη του Μαραθώνα.
Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη " την επομένη της αναχώρησης του" από την Αθήνα.
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας.
Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού και κατά συνέπεια με την πλήρη ανιδιοτέλεια, γίνονται τα ισχυρά κίνητρα που διεγείρουν τη φαντασία και προκαλούν πρωτόγνωρη συγκίνηση σε πλήθος δρομέων μεγάλων αποστάσεων σε όλο τον κόσμο.
Tο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, πέρα από την αθλητική του διάσταση, γίνεται και ένα ισχυρό βήμα από όπου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, διοχετεύονται αληθινά μηνύματα φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της γης, πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές ή φυλετικές διακρίσεις. Ένα βήμα, από όπου προβάλλεται παράλληλα και Ελλάδα με το ωραιότερο της πρόσωπο, και με κορωνίδα την απαράμιλλη φιλοξενία της και τον θαυμασμό για τις φυσικές καλλονές της. Έτσι οι εκατοντάδες δρομείς που συμμετέχουν στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ μεταφέρουν στις πατρίδες τους τις εικόνες και τις εμπειρίες από την Ελλάδα και γίνονται με τον τρόπο αυτό
Keywords
Τυχαία Θέματα