FT: Η ελληνική κυβέρνηση ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση

01:12 6/7/2012 - Πηγή: AEK365

Τρεις μόλις εβδομάδες πέρασαν από τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει ξεχάσει ήδη τις υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για λιγότερο σκληρούς όρους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν αιτηθεί τροποποιήσεων επί του προγράμματος, που συμφωνήθηκε το περασμένο Φεβρουάριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία», φέρεται να δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ».

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έρχεται μετά τα ραντεβού του με την τρόικα, στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ τού ανέφεραν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα περάσει δύσκολες ώρες εξαιτίας της κακής πορείας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο μάλιστα της δήλωσης της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως «δεν έχει ουδεμία διάθεση για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Πάντως, η τρόικα αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν βγάλει τις κόκκινες κάρτες για τις καθυστερήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς του προγράμματος με τους τελικούς ελέγχους να αναμένονται στα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.

Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πολλά σημεία του προγράμματος είναι εκτός στόχου, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη ύφεση.

Από την πλευρά τους οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν συζητούν τίποτα πριν επανέλθει το πρόγραμμα σε σωστή πορεία.

Η τριμερής ελληνική κυβέρνηση, σημειώνουν οι FT, υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ιουνίου ότι θα επιδιώξει μια αναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς και μια επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, για να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις της σχεδόν πενταετούς ύφεσης και της ανεργίας που ξεπερνά το 21%.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέφυγε κάθε αναφορά σε αλλαγή του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής του προγράμματος στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με την τρόικα, αναφέρουν οι FT.

Keywords
Τυχαία Θέματα