7.000 κανταφικοί όμηροι των ανταρτών

11:56 29/11/2011 - Πηγή: AEK365

Τουλάχιστον 7.000 άτομα κρατούνται από πρώην Λίβυους αντάρτες, χωρίς πρόσβαση σε νομικές διαδικασίες στη Λιβύη, επειδή δικαστήρια και η αστυνομία δεν λειτουργούν, σύμφωνα με έκθεσή των Ηνωμένων Έθνων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να έχουν υποστεί σε βασανιστήρια.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι οι κρατούμενοι βρίσκονται σε φυλακές και αυτοσχέδια κέντρα κράτησης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο πρώην επαναστατών.

Πολλοί από αυτούς είναι Αφρικανοί που εργάζονταν ως μισθοφόροι στις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ σημειώνει πως η νέα λιβυκή κυβέρνηση απάντησε θετικά, όταν της ασκήθηκαν πιέσεις για το θέμα.

«Αν και το (Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο) έχει λάβει ορισμένα μέτρα προς την μεταβίβαση της ευθύνης για τους κρατούμενους από τις ταξιαρχίες στις κρατικές αρχές, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες κράτησης, να προληφθούν οι καταχρήσεις και να απελευθερωθούν αυτοί, των οποίων η κράτηση δεν πρέπει να παραταθεί» αναφέρει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

«Η επίτευξη αυτού απαιτεί την ταχύτερη δυνατή δράση, όσο δύσκολες και αν είναι οι περιστάσεις, προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαίρετες φυλακίσεις και η αποφυγή των καταχρήσεων και των διακρίσεων, εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και ενάντια σε οποιαδήποτε ομάδα των ίδιων των πολιτών της Λιβύης» είπε ο Μπαν Γκι-μουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα