17 χρόνια πριν, η ΑΕΚ προκρινόταν στον τελικό της Ευρωλίγκας

17:01 21/4/2015 - Πηγή: AEK365

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Τρίτη, από μια σπουδαία νίκη της Βασίλισσας επί της Μπενετόν με 69-66. Με πρωταγωνιστές τους Ουίλι Άντερσον και Μπάνε Πρέλεβιτς, η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη (στις 21/4/1998) είχε επικρατήσει της ομάδας του «Ζοτς», φτάνοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας απέναντι στην Κίντερ.

Ας θυμηθούμε πως ξετύλιγε το κουβάρι των αναμνήσεων για το Euroleague Greece, πέρυσι τέτοια εποχή (13/5/2014), ο νυν Διευθυντής

Επικοινωνίας της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιώργος Νικολάου, γράφοντας για το Final 4 του 1998 που έγινε στη Βαρκελώνη με τον τίτλο: «Το παραμύθι του Ξανθού, η βασιλική γκάφα και το όνειρο». Αναλυτικά:

"32 χρόνια από το Φάιναλ Φορ του... αδικοχαμένου Μόσχου. 30 χρόνια από το "έπος" της 4 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν εκείνος, που είχε την διάθεση και την ικανότητα να μετουσιώσει το όραμα του κορυφαίου μπασκετικού παράγοντα στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία. Η ΑΕΚ πήγε Βαρκελώνη μέσω... Βερολίνου. Κι αφού οι οπαδοί της Άλμπα υποκλίθηκαν δις στο «μεγαλείο» της «Ένωσης», αλλά και στα «ταχυδακτυλουργικά» του «ξανθού», ο οποίος μας είχε εξομολογηθεί στα αποδυτήρια «ζω ένα παραμύθι»!

Ένα «παραμύθι» που ήθελε να έχει καλό τέλος. Οι προϋποθέσεις υπήρχαν. Το «κιτρινόμαυρο» κομβόι είχε «οδηγούς» τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της. Προεξάρχοντος του αειμνήστου Γιώργου Αμερικάνου, όλα τα μέλη της «Βασίλισσας '68», ακολούθησαν την αποστολή στην Καταλανία. «Κιτρινόμαυρος» ξεσηκωμός και μεταξύ των οπαδών, που έφαγαν το «ξύλο της χρονιάς» τους, αδικαιολόγητα από την σχολαστική ισπανική αστυνομία. Οι οπαδοί, που άθελά τους είχαν γίνει αιτία για το πρώτο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στον Φιλίππου και τον Ιωαννίδη εξαιτίας εκείνης της «ολέθριας», όπως απεδείχθη, συνέντευξης Τύπου στο «Χανδρής».

Βαρκελώνη. Παραμονή του Αγίου Γεωργίου. Στο κλειστό «Αγίου Γεωργίου». Ημιτελικός με Μπενετόν. Πανηγύρι. Το 69-66 της ΑΕΚ χάρις στο πιο «δημοφιλές» τρίποντο στην «μετά Καλλιμάρμαρον» εποχή. Εκείνο του Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο Ομπράντοβιτς στο καναβάτσο. ΑΕΚ και Ιωαννίδης στα ουράνια και με βασιλική... βούλα. Στην εξέδρα ο Τέως (Κωνσταντίνος) χαμογελαστός να χειροκροτεί. Και τι δεν δίναμε για μια δήλωση. «Ο «Βασιλιάς» δεν μιλάει», μας είπε κάποιος. «Τζάμπα ψάχνεσαι», μας ξαναείπε. Ο Φαίδων δίπλα μας. Ανεπανάληπτη αποστολή μαζί με τον δάσκαλο. «Ασχολήσου με την Κίντερ», μας είπε ο δάσκαλος. Υποταχτήκαμε στην μοίρα μας. Την επομένη, διαπιστώσαμε ότι φάγαμε την γκάφα από τον... Κοτσώνη, ο οποίος απέσπασε δήλωση από τον Τέως για λογαριασμό της «Βραδυνής». Νεύρα εμείς.

Τελικός. «Είδα όνειρο, αδελφέ... Κάτι θα γίνει», να λέει ο Φ.Κ., που ήταν μαζί και προφήτης και ονειροκρίτης

Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε. Και πώς να τα καταφέρει όταν απέναντι στην καλύτερη Κίντερ όλων των εποχών είχε να αντιπαρατάξει ως πρώτο σκόρερ τον... Λάσα, με 7 πόντους; Ο Μεσίνα «έπνιξε» την ΑΕΚ με την άμυνα του Ιωαννίδη.

Η ΑΕΚ έμεινε... δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Όμως, είχε ήδη κάνει δεκάδες υπερβάσεις. Δεν «αγαπήθηκε» εκείνη η ομάδα επειδή η πλειονότητα των οπαδών την θεωρούσε «αντιτουριστική» λόγω των πολλών ξένων, αν και η αποθέωση στο αεροδρόμιο της επιστροφής άλλα έδειξε. Δικαίως ο «ξανθός» μίλησε μετά από χρόνια για την πιο επιτυχημένη στιγμή της καριέρας του, ακριβώς γιατί στο έκτο Φάιναλ Φορ του ανέδειξε μια ομάδα-ρολόι, που «βραχυκύκλωσε» μόνο σε ένα ματς και έτυχε να είναι ο Τελικός.

Και κυρίως γιατί υπήρξε η συνειδητοποίηση ότι όλο αυτό που συνέβη έμοιαζε όντως με παραμύθι. Μια χρονιά νωρίτερα η ΑΕΚ έμενε εκτός Ευρώπης. Και μια χρονιά αργότερα, έκανε τον Πέσιτς στον προημιτελικό να ρίχνει λευκή πετσέτα από την τρίτη περίοδο και τον προληπτικό Ιωαννίδη να διστάζει να του δώσει το χέρι. Και στον ημιτελικό τον Ομπράντοβιτς να ξεσπά κατά πάντων και κυρίως κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων, που τον έλεγαν «Γκαστόνε». «Αν ήμουν, δεν θα τρώγαμε το τρίποντο Μπάνε», είπε.

Στενάχωρη η επιστροφή στο αεροπλάνο. Ομάδα και δημοσιογράφοι μαζί. Ο «ξανθός» αμίλητος. Οι δημοσιογράφοι «πάρλα». Όχι όλοι μας. Και όχι εμείς. Αναγκάστηκε ο... Βασιλακόπουλος να σηκωθεί και να ζητήσει σεβασμό, ή αλλιώς να βγάλουμε τον σκασμό!

Αεροδρόμιο. Ο «ξανθός» στις αγκαλιές των οπαδών». «Μείνε για πάντα στην ΑΕΚ, ξανθέ», το πιο εύηχο σύνθημα. Ο Φιλίππου, που «τα άκουσε», από εκείνους που δεν ξέχασαν το «Χανδρής» για την εκδρομή που δεν στήριξε οικονομικά, έσκυψε και μάζεψε πάντως το... εικοσάρικο που του έριξαν στα πόδια. Και άφησε άφωνους όσους είδαν την σκηνή. Η ΑΕΚ που ταξίδεψε με το τρόπαιο (του... Ολυμπιακού) στην πτήση προς Βαρκελώνη, δεν το είχε μαζί της προς Αθήνα. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής καταξίωσης είχε ανοίξει και η ΑΕΚ έγινε Βασίλισσα Ξανά δύο χρόνια αργότερα...

Ημιτελικοί

Κίντερ-Παρτίζαν: 83-61

Κίντερ (Μεσίνα): Ντανίλοβιτς 10, Κρίπα, Άμπιο 9, Νεστέροβιτς 14, Σκονοκίνι 6, Μπινέλι 7, Σάβιτς 23, Μοραντότι, Ριγκοντό 12, Φρόζινι 2.

Παρτίζαν (Μπογκόγιεβιτς): Τζάκιτς 8, Μπρκιτς 17, Τσουμπρίλο 5, Κοπρίβιτσα 2, Βάρντα 2, Τομάσεβιτς 14, Ραντόσεβιτς 2, Ντρόμπνιακ 8, Λουκόφσκι 3.

ΑΕΚ-Μπενετόν: 69-66

ΑΕΚ (Ιωαννίδης): Κολντεμπέλα 3, Λάσα 3, Πρέλεβιτς 9,, Άντερσον 21, Χατζής 4, Λάρσεν 4, Κακιούζης, Τσακαλίδης 2, Άντερσεν 10, Αλεξάντερ 13.

Μπενετόν (Ομπράντοβιτς): Γκράτσις 2, Σεκούντα 11, Πίτις, Μαρκονάτο 4, Μπονόρα 6, Ρέμπρατσα 11, Νικολάι, Γουίλιαμς 22 , Ρουσκόνι 10.

Μικρός τελικός

Μπενετόν-Παρτίζαν: 96-89

Μπενετόν (Ομπράντοβιτς): Γκράτσις 5, Σεκούντα 12, Πίτις, Μαρκονάτο 3, Μπονόρα 5, Ρέμπρατσα 8, Σκιαρά 13, Νικολάι 10, Γουίλιαμς 24, Ρουσκόνι 16.

Παρτίζαν (Μπογκόγιεβιτς): Τζάκιτς, Μπρκιτς 15, Τσουμπρίλο 5, Κοπρίβιτσα, Βάρντα, Τομάσεβιτς 20, Ραντόσεβιτς 11, Ντρόμπνιακ 22, Λουκόφσκι 16

Τελικός

Κίντερ-ΑΕΚ: 58-44

Κίντερ (Μεσίνα): Ντανίλοβιτς 13, Ριγκοντό 14, Σκονοκίνι 10, Νεστέροβιτς 6, Σάβιτς 7, Αμπιο 6, Μπινέλι 2, Φρόζινι.
ΑΕΚ (Ιωαννίδης): Πρέλεβιτς 6, Κολντεμπέλα 3, Αντερσον 4, Τσακαλίδης 4, Αλεξάντερ 5, Λάσα 7, Χατζής 4, Λάρσεν 2, Κακιούζης 5, Αντερσεν 4".

Keywords
Τυχαία Θέματα