Το ντέρμπι σε μια κλωστή

Και τελικώς το έργο διαφοροποιείται, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα. Ο Ιμπαγάσα δεν προπονήθηκε ούτε το βράδυ της Παρασκευής κι αντί να μπει στην μάχη για το ντέρμπι, τέθηκε εκτός αποστολής, πήγε για μαγνητική και είναι αμφίβολος και για το Βελοντρόμ. Με τον Αργεντίνο εκτός, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την κουβέντα από την απουσία του. Η σημασία της είναι στα όρια του αυταπόδεικτου, αφού ο Ιμπαγάσα είναι στο κέντρο σχεδόν ολόκληρου του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, και κάνει το ντέρμπι ακόμα πιο απρόβλεπτο, να ισορροπεί

σε μια κλωστή.

Μυαλό

Αν πούμε σχηματικά πως η ομάδα του Βαλβέρδε κάνει βάσει σχεδίου 10 πράγματα όταν έχει την μπάλα στα πόδια της, πόσα απ’αυτά δεν έχουν στο επίκεντρο τον Ιμπαγάσα ή δεν ξεκινούν από τα πόδια του; Ελάχιστα, αφού ο Αργεντίνος είναι το μυαλό της ομάδας, όχι με την αφηρημένη έννοια, αλλά με την κυριολεκτική, ποδοσφαιρική σημασία του όρου. Αυτός παίρνει τις αποφάσεις, αυτός καθορίζει σχεδόν τα πάντα.

Δική του είναι κυρίως η αποστολή του να εφαρμόσει η ομάδα της τακτικές οδηγίες που υπάρχουν σε κάθε αναμέτρηση. Ο Αργεντίνος αποφασίζει για τον ρυθμό, για την πλευρά που παίζει η ομάδα, για την στόχευση που έχει η ανάπτυξή της, για τα μέτρα που κερδίζει ή χάνει στο γήπεδο. Ο ίδιος είναι που αναλαμβάνει να κάνει πράξη και τα περισσότερα απ’ αυτά, να βάλει μπροστά τη μηχανή με την κυκλοφορία της μπάλας, να ανοίξει το παιχνίδι στο πλάι, να παίξει κάθετα και με τη μία, να πάρει το ριμπάουντ από την πίεση και να δώσει την πάσα που θα φέρει τον συμπαίκτη με πλεονέκτημα.

Μοντεστό-Μακούν

Τα ρεπορτάζ λένε πως πρώτο φαβορί για να πλαισιώσει τον Ορμπάιθ είναι ο Μοντεστό κι εκεί είναι που ξεκινάει η κουβέντα. Πριν από καιρό διαβάσαμε στις εφημερίδες πως ένας από τους λόγους που ο Βαλβέρδε δεν δίνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον Μακούν είναι το γεγονός πως τον θεωρεί παίκτη παρόμοιο με τον Ιμπαγάσα κι ως εκ τούτου ο Αργεντίνος έχει προβάδισμα.

Το θέμα δεν είναι τώρα να μιλήσουμε για το αν ο Βαλβέρδε έχει δίκιο στην εκτίμησή του, οι παίκτες έχουν προφανείς διαφορές κι αρκετές ομοιότητες. Το θέμα είναι πως, αν όντως ο Ερνέστο το βλέπει έτσι, θα έπρεπε να δούμε τον Μακούν να γράφεται ως φαβορί για να παίξει δίπλα στον Ορμπάιθ κι όχι τον Μοντεστό, που αυτή τη στιγμή είναι ο επικρατέστερος.

Ο Βαλβέρδε φαίνεται να βάζει για μια ακόμη φορά τον Μακούν πολύ πίσω στις επιλογές του. Αν αυτό οφείλεται στην εικόνα του Καμερουνέζου στις προπονήσεις ή αν ο Βάσκος σκέφτεται πως θέλει παίκτη που να έχει περισσότερο χρόνο στην ομάδα και να ξέρει καλύτερα το σχέδιο και τις ειδικές συνθήκες του αγώνα, είναι κάτι που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ν’απαντηθεί. Σίγουρα, όμως, ο Βαλβέρδε μοιάζει να αναιρεί τον εαυτό του, αλλά και το σχέδιο, όταν αρνείται να καλύψει με τον Μακούν κάποια από τα τόσο πολύτιμα στοιχεία που χάνει μαζί με τον Ιμπαγάσα.

Πιο σκληρός ο Ολυμπιακός

Υπό μια οπτική γωνία, ο Ολυμπιακός κάτι κερδίζει αν ο Μοντεστό είναι ο παρτενέρ του Ορμπάιθ. Ο Κορσικανός είναι σαφώς πιο σκληρός παίκτης από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα