Το ντέρμπι και ο κίνδυνος με τον Λέτο

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης γράφει στο Onsports για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού ενόψει «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Σεμπάστιαν Λέτο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Ξέχωρα από τις τεχνικές αναλύσεις και τις εξειδικευμένες επιμέρους αιτιάσεις που μπορεί να παρουσιάσουν οι δύο ομάδες στο επικείμενο

ντέρμπι των «αιωνίων» (μέτρα στο γήπεδο, περιορισμός των ατού εκατέρωθεν, εκμετάλλευση των στατικών φάσεων, transition κλπ) υπάρχουν δύο σημαντικές επιπλέον παράμετροι που εκτιμώ ότι για τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως ενόψει του αγώνα στο Καραϊσκάκη.

Η πρώτη αφορά στο μεγάλο «όπλο» της φετινής ομάδας, τον Σεμπάστιαν Λέτο. Στην περίπτωση του Αργεντινού άσου υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για το «τριφύλλι», που δεν είναι άλλος από τον τρόπο με τον οποίο ο αντίπαλος θα προσπαθήσει να τον βγάλει εκτός αγώνα.

Αμιγώς ποδοσφαιρικά, ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται ο Λέτο φέτος, στην κορυφή της επίθεσης μεν, με απεριόριστες ελευθερίες δε, και διαρκή μετατόπιση πότε πιο πίσω, πότε στα πλάγια και δη στη δεξιά πλευρά, είναι κομματάκι «χλωμό» να περιοριστεί, τουλάχιστον αισθητά, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αυτό που λέμε «προσωπικός αντίπαλος».

Από την άλλη πλευρά, δεν θέλει και ιδιαίτερη γνώση περί των τεχνικών θεμάτων, για να ερμηνεύσει κανείς τι έγινε πέρυσι στο ίδιο γήπεδο, όταν ο Τοροσίδης ξεκίνησε με εμφανή διάθεση να τον αποσυντονίσει-εκνευρίσει (αποβάλει ει δυνατόν...) έχοντας υπόψη του και την διαιτητική ατιμωρησία που του επέτρεπε να πηγαίνει πάνω στον Αργεντινό ως «καμικάζι».

Οσοι δεν το θυμάστε ξαναδείτε με την πρώτη ευκαιρία το βίντεο του περυσινού ντέρμπι στο Φάληρο. Στο ντέρμπι του Καλόπουλου, βέβαια, ο Λέτο έπαιζε ως αριστερός χαφ. Τώρα θα είναι αλλιώς, αλλά ποιος είναι σίγουρος ότι ένας εκ των Μέλμπεργκ-Αβραάμ ή γενικώς όποιος τον αντιμετωπίζει ανάλογα με το χώρο που θα βρίσκεται, δεν θα προσπαθήσει να πράξει το ίδιο, αποσκοπώντας στο να του πάρει την αποβολή ή να τον βγάλει εκτός αγώνα, εκνευρίζοντάς τον;

Ακριβώς επειδή ο Λέτο δεν είναι «παναγία» πιστεύω ότι υπάρχει ένας κίνδυνος σε αυτό το σκέλος και θα πρέπει να του γίνει η κατάλληλη προεργασία-«φροντιστήριο» για να έχει το νου του.

Όχι να «ευνουχιστεί» γιατί έτσι δεν θα είναι ο εαυτός του, αλλά να ξέρει τι τον περιμένει για να μην παρασυρθεί και πέσει στην «παγίδα»...

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στα πρώτα λεπτά. Στο ξεκίνημα του αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να μη δεχθεί γκολ σε αυτό το διάστημα, οπότε και λογικά οι «ερυθρόλευκοι» ως γηπεδούχοι θα εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους να σκοράρουν και να πάρουν «κεφάλι» στο ματς. Εάν σε αυτό το διάστημα -και γενικώς στο πρώτο ημίχρονο- υπάρχει σωστή αντίδραση και εκμετάλλευση των χώρων που θα δώσει ο Ολυμπιακός. ανεβάζοντας ψηλά την άμυνά του, τότε μπορεί να γίνει «πάρτι»...

Keywords
Τυχαία Θέματα