Το… γεφύρι του Βοτανικού (photos+videos)

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφάσισαν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και θα διαμορφωθεί η γύρω περιοχή, όμως γήπεδο υπάρχει μόνο σε μακέτες. Το Onsports ανοίγει ξανά το φάκελο Βοτανικός, με μια αναδρομή

στα όσα έγιναν από τότε μέχρι σήμερα.

Βοτανικός…

Συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται εκατέρωθεν της Ιεράς οδού στα δυτικά του δήμου Αθηναίων. Στο παρελθόν ήταν βιομηχανική περιοχή και ακόμα και σήμερα λειτουργούν στην περιοχή κάποιες βιομηχανικές μονάδες, ενώ υπάρχουν και πολυάριθμες αποθήκες. Θεωρείται σήμερα μία από τις πιο υποβαθμισμένες οικιστικά περιοχές της Αθήνας με δεδομένο ότι υπήρξε σπουδαία βιομηχανική περιοχή γαλακτοκομικών προϊόντων, (εργοστάσιο ΕΒΓΑ), χαρτοποιίας, κ.ά..

Αυτή είναι η χωροταξική και ιστορική, εν συντομία, προσέγγιση της περιοχής που επιλέχθηκε να γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ένα όνειρο εκατομμυρίων φιλάθλων που είχε ξεκινήσει περίπου 30 χρόνια πριν κι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ο Παναθηναϊκός σε αυτό το διάστημα… έχτισε γήπεδο στο Γουδή, έκανε… ανακατασκευή της «Λεωφόρου», επέλεξε τελικά το Ελληνικό, είχε σκεφτεί κάποτε και τον Ελαιώνα, παρέμενε για πάντα στο ΟΑΚΑ, πάντα όμως στα λόγια. Πράξεις φανερώθηκαν από το 2005 και μετά, με την οριστική απόφαση για κατασκευή γηπέδου στο Βοτανικό, όχι όμως αρκετές για να έχει τελειώσει αυτό το ιστορικό έργο τόσο για την ομάδα όσο και για την πόλη την οποία πρεσβεύει.

Έξι χρόνια πριν…

Ήταν 5 Απριλίου του 2005 όταν οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, επέλεγαν τη λύση του Βοτανικού για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου της ομάδας, δίνοντας ως αντάλλαγμα προς τον Δήμο Αθηναίων τις εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που ανήκουν στον σύλλογο σε μια σύσκεψη που είχε γίνει υπό την τότε Δήμαρχο, Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Γιάννης Bαρδινογιάννης, Παύλος, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Bλάσης Σταθοκωστόπουλος και ο διευθυντής της ΠAE Bαγγέλης Σαμαράς, που αργότερα έγινε εντεταλμένος σύμβουλος της διοίκησης για το θέμα του γηπέδου και αντιπρόεδρος της περιβόητης ΓΗΠΕΛ. «Συζητήσαμε το ζωτικότατο θέμα του νέου αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού. Mόλις πρόσφατα είχαμε την επίσημη πρόταση του Δήμου Aθηναίων για την περιοχή του Bοτανικού και προτιθέμεθα να ζητήσουμε άμεση συνάντηση με την κυρία Mπακογιάννη, ώστε να ενημερωθούμε με κάθε λεπτομέρεια. Σε περίπτωση που η λύση του Bοτανικού δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί, τότε ο Παναθηναϊκός θα επανεξετάσει τις δύο λύσεις που του έχουν προταθεί από την Πολιτεία», ήταν η κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων του αθηναϊκού συλλόγου.

Τον Αύγουστο του 2005 ήρθε η υπογραφή συμφωνίας με το Δήμο Αθηναίων, ώστε να συμπεριληφθεί το νέο γήπεδο στο πρόγραμμα ανάπλασης του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το Νοέμβριο του 2005 έγινε η ίδρυση της εταιρίας ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) που ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο και να κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα