Το φάιναλ φορ του «Σάμπας»

18:44 4/5/2012 - Πηγή: OnSports

Δύο ελληνικές ομάδας (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε φάιναλ φορ μετά το Τελ Αβίβ. Και πάλι όμως το κύπελλο δεν βρέθηκε σε ελληνικά αλλά σε ισπανικά χέρια! Ή μήπως...λιθουανικά; Εκτός αν προτιμάτε Σέρβικα.

Η ουσία είναι ότι η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το τρόπαιο και μετά από χρόνια το φαβορί επιβεβαιώθηκε σε φάιναλ φορ. Ηταν το 8ο κύπελλο Πρωταθλητριών για τη Ρεάλ και παραμένει... αραχνιασμένο από τότε στην τροπαιοθήκη της «βασίλισσας».

Ο

Άρβιντας Σαμπόνις με 23 πόντους- 7 ριμπάουντ στον τελικό με τον Ολυμπιακό και με 21 πόντους στον ημιτελικό με τη Λιμόζ ήταν ο αναμφισβήτητος MVP στην τελευταία του ευρωπαϊκή παράσταση πριν αναχωρήσει για το Πόρτλαντ. Επέστρεψε ξανά στην Ευρώπη για τη σεζόν 2003-2004 προκειμένου να κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του Ζαλγκίρις.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το τρίτο του τρόπαιο, με τρίτη διαφορετική ομάδα (μετά την Παρτιζάν και τη Μπανταλόνα) και με 100% επιτυχία σε φάιναλ φορ. Κι ολ' αυτά μόλις στα 35 του χρόνια και με 4 χρόνια προπονητικής στις πλάτες του. Τότε κάποιοι Έλληνες του κόλλησαν το παρατσούκλι «Γκαστόνε». Πέρασαν αρκετά χρόνια για να καταλάβουν ότι ο Ομπράντοβιτς δεν ήταν απλά τυχερός αλλά κι ικανός.

(Αν το κατάλαβαν διότι η οπαδική τύφλωση είναι ανίατη. Ασε που τότε είχε... πικραθεί ο «ξανθός» κι έπρεπε να δικαιολογηθεί το ζήτημα. Πάμε παρακάτω).

Στον ελληνικό εμφύλιο ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό 58-52 με κρεσέντο του Έντι Τζόνσον (27 πόντοι) και κρίσιμο τρίποντο του Μίλαν Τόμιτς στο τέλος. Ο τραυματισμός του Παναγιώτη Γιαννάκη (δεν αγωνίστηκε καθόλου στο δεύτερο μέρος) ήταν καθοριστικός και ο Παναθηναϊκός έχασε το ρυθμό του. Όμως ο «Fast Eddie» ήταν ασταμάτητος, πέραν αυτού.

«Καλύτερα που πέρασε ο Ολυμπιακός στον τελικό διότι εμείς, χωρίς τον Γιαννάκη δεν είχαμε τύχη» είπε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, δηλαδή! Ναι, πιστέψτε το... Όντως το είπε. Βεβαίως υπενθυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει δύο φορές στην κανονική περίοδο τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως ο «κόουτς Κ» είδε τα πράγματα πιό ρεαλιστικά, πολύ ψύχραιμα και από τη δική του σκοπιά (που πάντα ήταν... διαφορετική).

Πέρα από την «ιπποτική παραδοχή» του Κιουμουρτζόγλου, υπήρξε κι έντονη κινητοποίηση του Γιάννη Ιωαννίδη και των ανθρώπων του Ολυμπιακού προκειμένου να μάθουν τι συνέβη στον Νίκο Οικονόμου. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού είχε παρουσιάσει λιποθυμικές τάσεις κι έσπευσαν οι «ερυθρόλευκοι» να μάθουν τι συνέβαινε.

Υπήρξαν κι άλλα ωραία... Ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης κάλεσε τον (αείμνηστο πλέον) Μπλούη Διακάκη να επισκεφτεί το «περίπτερο» των «ερυθρόλευκων» στο ξενοδοχείο «Boston». O Μπλούης όμως ήταν ανένδοτος: «Άστο βρε Σωκράτη μου, δεν υπάρχει εδώ κοντά κλίβανος για να απολυμανθώ».

Όπως επίσης υπήρξαν κι... εκατέρωθεν βολές από την εξέδρα. «Στο Τελ Αβίβ, στη Σαραγό, του χρόνου στο Παρίσι» φώναζαν οι «ερυθρόλευκοι» διασκεδάζοντας τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη επί του Παναθηναϊκού σ

Keywords
Τυχαία Θέματα