Θρήνος στη Σερβία για τον Μίλαν Μίλιανιτς

«Έφυγε» ο Μίλαν Μίλιανιτς ένας άνθρωπος, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο ποδόσφαιρο.Ποδοσφαιριστής, προπονητής (κυρίως) και παράγοντας ο Μίλιανιτς, είχε συνδέσει το όνομά του με το άθλημα.

Γεννημένος στις 4 Μαΐου 1930, (η Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμη βασίλειο) είδε πολλά να αλλάζουν γύρω του κατά τη διάρκεια των 82 χρόνων της ζωής του. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέδεσε το όνομά του με τον Ερυθρό Αστέρα του οποίου ήταν προπονητής από το 1966 έως το 1974 κατακτώντας συνολικά 10 τίτλους. Ως τεχνικός της

εθνικής Γιουγκοσλαβίας τη οδήγησε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1982.

Σημαντικότερη περίοδος στην καριέρα του η περίοδος που βρέθηκε στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ισπανίας (1975, 1976) και ένα Κύπελλο (το 1976).

Όπως κάθε σωστός επαγγελματίας εκτός από θαυμαστές, είχε και πολλούς επικριτές του έργου του κατηγορώντας τον για την εμμονή του στην αμυντική τακτική αλλά και για την συνήθειά του να στελεχώνει την εθνική ομάδα με παίκτες μεγάλης ηλικίας.

Μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο της Βαλένθια (1982) εγκατέλειψε την προπονητική και επανήλθε στο χώρο ως πανίσχυρος πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Σερβίας -πλέον- μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, θέση την οποία κατείχε την περίοδο 1992-2001.

Keywords
Τυχαία Θέματα