Σκέψεις για το 2-3 στην Ξάνθη

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων αγώνων κάθομαι στον υπολογιστή και κρατάω εκεί σημειώσεις για τον αγώνα, έχοντας ανοιχτό και το twitter για τις απαραίτητες ματιές στις διακοπές του ματς.

Στη ματιά που έριξα μετά το 0-2 είδα πάμπολλα εγκωμιαστικά και διθυραμβικά σχόλια για την εμφάνιση του Παναθηναϊκού κι έτσι είπα να υπενθυμίσω πως στην Ξάνθη

φυσάει πολύ, πάρα πολύ.

Καλός, αλλά με αέρα

Δεν εννοούσα φυσικά πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός. Με βάση το δίδυμο του Σιμάο με τον Βιτόλο και τη συνεχή κίνηση κι αλλαγή θέσεων από τους Λέτο, Ζεκά, Κουϊνσι και Κλέιτον, οι πράσινοι έκαναν καλό ματς, ασκούσαν πίεση, έβγαζαν συνεργασίες κι είχαν φρεσκάδα στο παιχνίδι τους. Απλώς, είχα νωπή την σχεδόν ταυτόσημη εικόνα που είχε η αρχή του Ξάνθη - ΑΕΚ, όχι όσον αφορά την ποιότητα του παιχνιδιού, αλλά σίγουρα όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ομάδα που υπερασπιζόταν την εστία στ’αριστερά.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ακόμα και πριν τα γκολ του Κουΐνσι, του Αντιμάρ και του Βλαχοδήμου, το σενάριο επαναλήφθηκε, με τους πρωταγωνιστές ν’ αλλάζουν ρόλους. Η ομάδα που “έπαιζε στ’ αριστερά” αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα, να ανέβει στο γήπεδο κι έμοιαζε καταδικασμένη να παίζει στη μεγάλη περιοχή. Η ομάδα που “έπαιζε στα δεξιά” αγωνιζόταν ψηλά, πίεζε, έμοιαζε να πνίγει τον αντίπαλο και έβρισκε φάσεις με σχετική άνεση.

Δύσκολη αποστολή στην επανάληψη

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αντιμετωπίσει τον κόντρα άνεμο και τα προβλήματα που του δημιουργούσε. Και έπρεπε να το κάνει με δέκα παίκτες, μετά την ολίγο τραβηγμένη αποβολή του Βιτόλο, και έχοντας κάνει ήδη δύο αλλαγές. Έτσι, παρότι βρήκε τρίτο γκολ στο εκπληκτικό σόλο του Κουΐνσι, δεν κατάφερε να πάρει ξεκούραστα το τρίποντο.

Όταν η Ξάνθη απάντησε κι αυτή με δύο ωραία γκολ μέσα σε δύο λεπτά, έγινε σίγουρο πως το ματς θα πάει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε εκεί λίγο τυχερός, γιατί ο άνεμος “γύρισε”. Δεν εννοώ πως άλλαξε κατεύθυνση και πως πλέον οι πράσινοι δεν τον είχαν κόντρα, απλώς η παρουσία του είχε και μια ευεργετική χροιά για την ομάδα του Φερέιρα.

Το λάθος της Ξάνθης

Μετά το 2-3, οι παίκτες της Ξάνθης παρασύρθηκαν από τον τρόπο που ήρθαν τα δύο γκολ και άρχισαν σχεδόν εμμονικά να προσπαθούν να ισοφαρίσουν με μακρινά σουτ. Με τον άνεμο να κάνει την μπάλα ό,τι θέλει στον αέρα, η Ξάνθη ήταν προτιμότερο να γεμίσει την περιοχή και να προσπαθεί με συνεχή γεμίσματα να βρει το λάθος από την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Κι ο Φερέιρα αυτό περίμενε να συμβεί, γι’ αυτό κι αμέσως έβαλε σωστά τον Καντέ για να κερδίσει έναν παίκτη μέσα στην περιοχή και ταυτόχρονα να δώσει βοήθεια στην πλάτη του Σπυρόπουλου, που λίγο πριν τα είχε βρει σκούρα στο πλάι με τον Βλαχοδήμο. Η Ξάνθη δεν έπαιξε τον ρόλο που προέβλεπε το σενάριο που είχε στηθεί. Οι παίκτες της επέμεναν να σουτάρουν μέχρι το φινάλε, λες κι ήταν δεδομένο πως επειδή είχαν μαζί τους τον άνεμο, όλα τα σουτ θα πάνε μέσα και θα γράψουν.

Δεν έγραψαν κι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε μετά το 75’ να ανεβάσει λ

Keywords
Τυχαία Θέματα