Ουσίες που δεν ανιχνεύονται «απειλούν» το Λονδίνο

Για 80-100 απαγορευμένες ουσίες που δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τα εργαστήρια αντιντόπινγκ κάνει λόγο ο Γερμανός ερευνητής, Μάριο Τέβες.

Αναβολικά μη ανιχνεύσιμα από τα εργαστήρια αντιντόπινγκ είναι η μεγάλη «απειλή» των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Όπως αποκάλυψε ο Γερμανός ερευνητής Μάριο Τέβις πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Λονδίνο, περίπου 80-100 νέες απαγορευμένες ουσίες δεν μπορούν

να ανιχνευθούν.

«Δρουν όπως η ερυθροποιητίνη (ΕPO), αλλά είναι δομικά διαφορετικές κι αυτό σημαίνει ότι τα τρέχοντα τεστ δεν τις ανιχνεύουν. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία και φήμες, τα φάρμακα που ενισχύουν τις ιδιότητες του αίματος, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε κορυφαία αθλήματα», είπε ο Τέβις.

Η EPO διεγείρει το μυελό των οστών και παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης αυξάνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα, επιτρέποντας στους μύες να εκτελούν εντολές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η άποψη του Τέβις ότι τα νέα αναβολικά θα μπορούσαν να ήταν διαθέσιμα στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, θα προκαλέσει έκπληξη μόνο στους αφελείς.

«Είναι κάτι που δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη» παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής του WADA, Ντέιβιντ Χάουμαν, και πρόσθεσε: «Είμαστε στην περίοδο της τρίτης προς τέταρτη γενεά αναβολικών. Είτε είναι ανιχνεύσιμα, είτε όχι, εξαρτάται από την ικανότητα του εργαστηρίου».

Στην έδρα του WADΑ στο Μόντρεαλ, γνωρίζουν πως το μεγάλο πρόβλημα καταπολέμησης του ντόπινγκ δεν είναι η περίοδος των Αγώνων, αλλά το χρονικό διάστημα των μηνών πριν από αυτούς, στον πόλεμο ανάμεσα στον αθλητή και τον ελεγκτή, που μοιάζει με αυτόν της γάτας με το ποντίκι.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ενδεχομένως το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, από την ημέρα που οι αθλητές θα μπουν στο Ολυμπιακό Χωριό, μέχρι την τελετή λήξης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ακόμα πιο εκτενείς ελέγχους πριν από τους Αγώνες και τα δείγματα να ελέγχονται για όλες τις ουσίες», κατέληξε ο Χάουμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα