Οι «δικτάτορες» και η λατρεία για τα αυτοκίνητα

Με αφορμή την λατρεία για τα αυτοκίνητα του αποβιώσαντα πλέον Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, το Onsports κάνει μια αναδρομή στις σχέσεις των ηγετών των απολυταρχικών καθεστώτων με τις πολύτιμες συλλογές αυτοκινήτων, καθώς και την ύπαρξη κάποιων μοναδικών μοντέλων που μερικοί απ' αυτούς είχαν στην κατοχή τους.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει όλους τους «δικτάτορες» να έχουν συλλογή αυτοκινήτων και μάλιστα πολύτιμων. Ίσως να είναι η ευκαιρία που έχουν να ξεχωρίσουν

από όλο τον υπόλοιπο λαό τους, ίσως να είναι μία επίδειξη δύναμης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως νοιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους προέδρους κρατών και υπερβάλλουν, ώστε να τους φτάσουν.

Μουαμάρ Καντάφι

Πρώτα ήταν το ηλεκτρικό Fiat 500 limited edition από την Castagna, το οποίο ήταν δώρο στον πρώην πρόεδρο της Λιβύης, για να αναλάβει ιταλική εταιρία τη δημιουργία δρόμων στη Λιβύη. Τώρα είναι μία Bugatti Veyron. Η Veyron αγοράστηκε για έναν από τους γιους του, ο οποίος την κυκλοφορούσε στο Μιλάνο. Ο Καντάφι πλήρωσε 1.400.000€ για τον κανακάρη του! Η Veyron δεν βρέθηκε στο γκαράζ του, όταν οι αντάρτες μπήκαν στο παλάτι, οπότε μάλλον θα την συναντήσουμε στο μέλλον σε κάποιο κατάλογο δημοπρασίας.

Μπενίτο Μουσολίνι

Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αν και δεν του έλειπε η ευφυΐα, ήταν αλαζονικός, και επανειλημμένα τον έδιωξαν από σχολεία, λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του. Ο Μουσολίνι είχε δύο αγάπες: Tις Alfa Romeo και τις Lancia. Τις πρώτες τις διάλεγε σύμφωνα με την αγωνιστική τους καταγωγή και για τις δεύτερες παράγγελνε τα αμαξώματα από διάφορους καροτσερίστες της εποχής.

Αδόλφος Χίτλερ

Ο αρχηγός των δικτατόρων είχε δύο μεγάλες αγάπες: Tην εξουσία και τις Mercedes-Benz 770, γνωστές και ως Großer Mercedes (μεγάλες Mercedes) πολυτέλεια και ασφάλεια ήταν το χαρακτηριστικό τους. Kατασκευάστηκαν από το 1930 έως το 1943. Μία από αυτές αγοράστηκε από ένα Ρώσο πολυεκατομυριούχο. Όταν ο Φίρερ έβγαινε εκτός Βερολίνου χρησιμοποιούσε τα G4. Από το 1934 έως το 1939 κατασκευάστηκαν συνολικά 57 Mercedes-Benz G4 για το γερμανικό στρατό. Με αποκλειστικό σκοπό τη βαριά στρατιωτική χρήση, τα τριαξονικά αυτά αυτοκίνητα είχαν χαρακτηριστικό τους 4 κινητήριους τροχούς στους 2 πίσω άξονες και την εξαιρετικά προηγμένη για την εποχή τεχνολογία.

Ιντι Αμίν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προλόγου αυτού του κειμένου είναι ο δικτάτορας της Ουγκάντα. Από το 1971 μέχρι το 1979 εκτός από τα τεράστια παλάτια και τα εξωφρενικά ντυσίματα, ο δικτάτορας της Ουγκάντα είχε τον τίτλο της «Αυτού Εξοχότης Αιώνιος Πρόεδρος, Στρατάρχης Αλ Χατζί Καθηγητής Ιντι Αμίν, VC, DSO, MC, Αφέντης Όλων των Ζώων της Γης και των Ψαριών της Θάλασσας, Κατακτητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Αφρική Γενικότερα και της Ουγκάντα Ειδικότερα και μη εστεμμένος Βασιλιάς της Σκωτίας». Η άνοδος του Ιντι Αμίν στην εξουσία συνοδεύτηκε από εκτεταμένη εκκαθάριση στο στράτευμα, στην αστυνομία και στο δημόσιο τομέα. Αναλφάβητοι διοικούσαν γραφεία και υπουργεία. Η κατάσταση ήταν

Keywords
Τυχαία Θέματα