Ο πάγος, το κέρδος, τα αυτογκόλ και το δικό του πρωτάθλημα

Ούτε ο ίδιος ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να καταλάβει, πόσο πραγματικά μεγάλη ήταν η νίκη που πήρε στα Γιάννινα. Και πόσα απίστευτα μπορεί να κερδίσει απ’ αυτή την παλικαρίσια νίκη...

Πολύ περισσότερα και από τους τρεις βαθμούς, που τον βάζουν επικεφαλής στις πιθανότητες να πάρει το πρωτάθλημα, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που έχει μπροστά του. Ένα πρωτάθλημα, που από δω και πέρα, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει

να… προσπαθήσει για να το χάσει.

Όποιος βάλει κάτω με καθαρό μυαλό το πρόγραμμα που απομένει, τις πραγματικές συνθήκες και δυνατότητες των ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα, την εικόνα που παρουσιάζουν και από κει και πέρα, λειτουργήσει μόνο με αυτά σαν κριτήρια, θα καταλάβει, πως ο Παναθηναϊκός μόνο αν βάζει πέντε αυτογκόλ σε όλα τα επίπεδα σε κάθε αγωνιστική, μπορεί να χάσει αυτό το πρωτάθλημα. Κι επειδή είμαι πολύ προσεκτικός στις φράσεις και τις λέξεις που χρησιμοποιώ, το επαναλαμβάνω. Μόνο αν βάζει πέντε αυτογκόλ σε όλα τα επίπεδα, θα κινδυνέψει να χάσει αυτό το πρωτάθλημα.

Κι ένα τέτοιο αυτογκόλ, είναι να συνεχίζει σε κάθε παιχνίδι, να δημιουργεί «εικονικές δυσκολίες» στον ίδιο του τον εαυτό και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία και λειτουργία της ομάδας.

Για παράδειγμα, στα Γιάννινα, όλα συνηγορούσαν στο να αφήσει δύο ή και τρεις ακόμα βαθμούς ο Παναθηναϊκός εκεί.

Οι καιρικές συνθήκες. Η ανάγκη για βαθμούς του αντιπάλου. Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Οι επιλογές στην ενδεκάδα. Η απίστευτη λειτουργία του Σπάθα που αναρωτιόταν για μισή ώρα, όχι το αν είναι κατάλληλο το γήπεδο, αλλά αν έχει ο ίδιος την… αρμοδιότητα να αποφασίσει. Η φόρμα του Παναθηναϊκού. Και μια σειρά άλλα.

Κι όμως ο Παναθηναϊκός όχι απλά κέρδισε, αλλά ειδικά απ’ όταν αποφάσισε ότι το ματς θα… γίνει έτσι κι αλλιώς και άφησε κατά μέρος την… προσπάθεια να σταματήσει το παιχνίδι, ρίχνοντας έτσι καθαρά το βάρος του στο να κερδίσει το παιχνίδι, έβγαλε και τσαμπουκά και φάσεις και αποτελεσματικότητα την στιγμή που χρειάστηκε.

Κι έτσι όχι μόνο κέρδισε τους τρεις βαθμούς. Αλλά κέρδισε πολύ περισσότερα. Κέρδισε ένα σοβαρότατο λόγο με λίγα λόγια, ώστε να μπορεί από σήμερα να μείνει συγκεντρωμένος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο στο πως θα κερδίσει η ομάδα τα παιχνίδια που έρχονται.

Κακά τα ψέματα. Βλέποντας τα όσα απασχολούν τον Παναθηναϊκό την επόμενη του αγώνα, ακόμα και μετά την νίκη, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν ο Παναθηναϊκός έχανε ή έφερνε ισοπαλία στο παιχνίδι. Θα ήταν πρακτικά αδύνατον να ακουστεί οποιαδήποτε φωνή λογικής, που θα καλούσε να μην ξεχειλώσει το πράγμα και να συνεχίσει να παλεύει για το πρωτάθλημα η ομάδα. Το πιο πιθανό θα ήταν μάλιστα να στηνόταν και στον τοίχο κιόλας σαν εχθρός του Παναθηναϊκού, όποιος αποτολμούσε να ζητήσει, να συνεχίσει να παλεύει η ομάδα αντί να αναλώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στον πόλεμο που την προκαλεί επίτηδες ο αντίπαλος να μπει.

Γι’ αυτό και θα επιμείνω, πως το γκολ του Κλέϊτον, αν τελικά πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα, θα είναι το πλέον πολύτιμο όλης της χρονιάς. Κυρίω

Keywords
Τυχαία Θέματα