Ο… Ευρωπαίος Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Τα πρώτα παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» που είχαν ευρωπαϊκό… χρώμα ήταν αυτά με αντίπαλο την Μίλαν, την περίοδο 1959-’60, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι πειραιώτες θα μπορούσαν να είχαν πάρει το… βάπτισμα του πυρός ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο η κληρωτίδα έβγαλε αντίπαλό τους, τότε, την Μπεσίκτας και λόγω των σχέσεων των δύο χωρών τα παιχνίδια δεν έγιναν, μετά από απόφαση του Ολυμπιακού,

ποτέ. Για την ιστορία τα δύο πρώτα ματς των «ερυθρολεύκων» με αντίπαλο τους «ροσονέρι» έληξαν 2-2 (στον Πειραιά) και 1-3 (στο Μιλάνο).

Ο Ολυμπιακός ήταν επίσης η πρώτη ελληνική ομάδα, η οποία προκρίθηκε στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτό συνέβη την περίοδο 1963-’64, όταν απέκλεισε την πολωνική, Ζαγκλεμπιέ. Δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε εκτός συνόρων (1-0 την Ομόνοια, στη Λευκωσία).

Η επόμενη μεγάλη επιτυχία των «ερυθρολεύκων» στα Κύπελλα Ευρώπης ήταν ο αποκλεισμός της μεγάλης, Σέλτικ (1-1 στην Γλασκώβη και 2-0 στον Πειραιά), την περίοδο 1974-’75. Άλλη μία σπουδαία πρόκριση για την ομάδα του Πειραιά ήταν αυτή, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1983–‘84, κόντρα στον Άγιαξ (0-0 στο Άμστερνταμ και 2-0 στο ΟΑΚΑ). Οι «ερυθρόλευκοι» μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την περίοδο 1992-΄93 έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει την Τσερνομόρετς και την Μονακό (η οποία την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης).

Η μεγαλύτερη, όμως, ευρωπαϊκή επιτυχία του Ολυμπιακού στην ιστορία του δεν είναι άλλη από την πρόκρισή του στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, την περίοδο 1998-’99. Εκεί αποκλείστηκε καθαρά λόγω ατυχίας από την Γιουβέντους, αφού μέχρι το 85’ κρατούσε την πρόκριση στα… χέρια του, αλλά με ένα περίεργο γκολ, έμεινε εκτός διοργάνωσης. Από τη φάση των ομίλων κατάφερε να προκριθεί άλλες δύο φορές στην ιστορία του και συγκεκριμένα την περίοδο 2007-’08, όταν πήρε, δηλαδή, τα πρώτα του «διπλά» στην Ευρώπη και την αντίστοιχη του 2009-’10. Αξιοσημείωτη είναι και η φετινή πορεία.

Στις… χρυσές σελίδες της ιστορίας του συμπεριλαμβάνεται η εντυπωσιακή, με 6–2, επί της δευτεραθλήτριας Ευρώπης, Λεβερκούζεν, η νίκη, με 3–0, επί της Γαλατασαράι, η ιστορική εκτός έδρας νίκη με 2–1 επί της Γιουβέντους, καθώς και οι μεγάλες νίκες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 2008–‘09 με 5–1 επί της Μπενφίκα και με 4–0 επί της Χέρτα Βερολίνου, η οποία επίσης αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα της Χέρτα στην Ευρώπη.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ

ΣΕΖΟΝ

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

ΕΝΤΟΣ

ΕΚΤΟΣ

ΦΑΣΗ

1958-‘59

Μπεσίκτας

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ

Α’ Φάση

1959-‘60

Μίλαν

2-2

1-

Keywords
Τυχαία Θέματα