Κακοήθης αποφρακτικός ίκτερος

Οποιαδήποτε κακοήθης πάθηση προκαλεί απόφραξη σε κάποιο σημείο στην πορεία των χολαγγείων είναι η αιτία για την εμφάνιση κακοήθους αποφρακτικού ικτέρου.

Η κλινική εικόνα, σε σχέση με τον αποφρακτικό ίκτερο από καλοήθεις αιτίες, διαφέρει στο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η νόσος κατά κανόνα εξελίσσεται πιο αργά και με λιγότερο θεαματικά φαινόμενα. Ο ίκτερος συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, είναι ανώδυνος και μπορεί να είναι και διαλείπων ( έρχεται και φεύγει). Ο ίκτερος επιπροστίθεται σε μία εικόνα

γενικής καταβολής, απώλειας βάρους, αναιμίας κ.λ.π. που χαρακτηρίζει την καρκινική νόσο.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες κακοήθους αποφρακτικού ικτέρου είναι:

1.ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚEΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓKΡΕΑΤΟΣ

Ο καρκίνος της κεφαλής του παγκρέατος προκαλεί αποφρακτικό ίκτερο λόγω απόφραξης της ενδοπαγκρεατικής μοίρας του χοληδόχου πόρου από πίεση εκ των έξω.

Η νόσος περιγράφεται στις κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις του παγκρέατος.

2.ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Χολαγγειοκαρκίνωμα καλείται κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται από το τοίχωμα κάποιου χολαγγείου, σε οποιοδήποτε σημείο του χοληφόρου δέντρου στην έξω ή ενδοηπατική μοίρα .

Η νόσος είναι αρκετά σπάνια. Υπολογίζονται περίπου 15 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος για χολαγγειοκαρκίνωμα που εντοπίζεται στα εξωηπατικά χοληφόρα και περίπου 3 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού με εντόπιση στα ενδοηπατικά χοληφόρα. Εμφανίζεται συνήθως μετά τα εξήντα χρόνια και είναι συχνότερο στους άνδρες.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ;

Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα. Είναι μία νόσος στην οποία εμφανίζονται πολλαπλές στενωτικές αλλοιώσεις στα χοληφόρα. Μέσα σε αυτό το υπόστρωμα μπορεί να αναπτυχθεί και καρκίνος
Η παρουσία κύστεων στον χοληδόχο πόρο. Είναι μία συγγενής ανατομική ανωμαλία στην οποία σε όλο το χοληφόρο δέντρο εμφανίζονται κυστοειδής σχηματισμοί.
Η ενδοηπατική χολολιθίαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται χολόλιθοι και μέσα στα ενδοηπατικά χοληφόρα.

Κοινά χαρακτηριστικά και στις τρείς περιπτώσεις είναι η παρουσία χολόλιθων, η στάση λόγω καθυστερημένης ροής της χολής από το ήπαρ προς το έντερο και η χρόνια φλεγμονή. Φαίνεται ότι όλα μαζί προκαλούν ένα χρόνιο ερεθισμό και μία χρόνια διαδικασία καταστροφής και αναγέννησης που είναι το έναυσμα στην δημιουργία του καρκινικού κυττάρου.

Η ηπατίτιδα B & C ενοχοποιούνται επίσης
Χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται και στα πλαίσια του κληρονομικού συνδρόμου πολλαπλής καρκινωμάτωσης LynchIIόπως και στα πλαίσια του συνδρόμου πολλαπλής χολαγγειακής θηλωμάτωσης ( κατά μήκος του χοληφόρου δένδρου εμφανίζονται πολύποδες).
Η έκθεση σε τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και οι νιτροζαμίνες επίσης ενοχοποιούνται.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ;

Στις περιπτώσεις που εντοπίζεται στα εξωηπατικά χοληφόρα συνήθως εκδηλώνεται με ίκτερο με αύξηση της χολερυθρίνης . Όταν εντοπίζεται στα ενδοηπατικά χοληφόρα συνήθως δεν συνοδ

Keywords
Αναζητήσεις
??? ? ???? , καλοηθης ογκος παγκρεατος
Τυχαία Θέματα