Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια επώδυνη πάθηση από την οποία μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ασθενείς αισθάνονται ευαισθησία, πόνο και δυσκαμψία στους μύες και τους συνδέσμους, χωρίς αυτά τα συμπτώματα να συνοδεύονται από αξιόλογα ευρήματα στις ακτινογραφίες και τις άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Η ινομυαλγία δεν προσβάλλει τις αρθρώσεις και τα όργανα, αλλά ο μόνιμος πόνος και το αίσθημα κόπωσης που προκαλεί, επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής

του πάσχοντα και της οικογένειάς του.

Η ινομυαλγία συχνά συνοδεύεται από κόπωση, κακής ποιότητας ύπνο, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου.

Η αιτία της πάθησης είναι άγνωστη. Οι επώδυνες περιοχές δεν συνοδεύονται από φλεγμονή των ιστών. Έτσι παρά τον πόνο οι ασθενείς με ινομυαλγία δεν εμφανίζουν σωματική βλάβη ή παραμόρφωση.

Η ινομυαλγία είναι διαφορετική από τις άλλες ρευματικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολυμυοσίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Σε αυτές παθήσεις, σε αντίθεση με την ινομυαλγία, ο πόνος οφείλεται στη φλεγμονή των ιστών. Οι ασθενείς επίσης μπορεί να εμφανίσουν βλάβη και παραμόρφωση των αρθρώσεων αλλά και των εσωτερικών οργάνων.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ

Υπάρχουν 18 σημεία ιδιαίτερης ευαισθησίας στο σώμα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί από του ιατρούς. Όταν ασκηθεί πίεση σε αυτά τα σημεία προκαλείται πόνος. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μέρος της διάγνωσης της ινομυαλγίας.

Τα επώδυνα σημεία βρίσκονται συμμετρικά στην πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του σώματος:

* Πρόσθιες πλάγιες επιφάνειες του λαιμού χαμηλά
* Πίσω μέρος της κεφαλής
* Πρόσθια άνω επιφάνεια του θώρακα
* Οπίσθια άνω επιφάνεια του θώρακα
* Στην κορυφή των ώμων
* Έσω επιφάνεια των αγκώνων
* Άνω έξω επιφάνεια των γλουτών
* Στα πλάγια των κατ’ ισχίων αρθρώσεων
* Έσω επιφάνεια των γονάτων

Το μέγεθος των επώδυνων σημείων είναι μικρό σαν κεφαλή καρφίτσας. Τα σημεία εντοπίζονται γύρω από αρθρώσεις αλλά η ίδια η ινομυαλγία δεν έχει καμία σχέση με αρθριτικό πόνο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι ο χρόνιος διάχυτος πόνος των μυών.

Η διάγνωση τίθεται με την πρόκληση πόνου σε τουλάχιστον 11 από τα 18 επώδυνα σημεία του σώματος που περιγράφτηκαν στην παράγραφο της ανατομίας της ινομυαλγίας.

Ο πόνος της ινομυαλγίας σε αντίθεση με τον πόνο του μυοπεριτονιακού συνδρόμου δεν περιορίζεται μόνον τοπικά στα επώδυνα σημεία αλλά είναι διάχυτος και έντονος και περιγράφεται από τους ασθενείς σαν πίεση, νυγμό και κάψιμο. Οι μύες μπορεί να είναι σκληροί και δύσκαμπτοι.

Οι ασθενείς με ινομυαλγία αισθάνονται μια μόνιμη κόπωση, ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητά τους και χαρακτηριστικά ξυπνούν το πρωί κουρασμένο, όπως κουρασμένοι αισθάνονταν και όταν έπεσαν να κοιμηθούν το βράδυ.

Το εύρος κίνησης των αρθρώσεων τους είναι συχνά περιορισμένο και γι αυτό η νόσος συχνά συγχέεται με τη ρευματοειδή αρθρ

Keywords
Τυχαία Θέματα