Γεννήθηκε… έφηβος!

Από την ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά, στην κορυφή της Ελλάδας. Τριάντα δύο «χριστοί πολίται» - όπως προϋπέθετε το 2ο άρθρο του καταστατικού - δημιουργούν τον Ολυμπιακό. Ήταν 10 Μαρτίου του 1925 όταν «γεννήθηκε» ο «δαφνοστεφανομένος έφηβος» που έμελλε να αλλάξει το… ρου του ελληνικού αθλητισμού.

Ήταν η μέρα που ακούστηκε για πρώτη φορά η ιαχή «Ολυμπιακός».

Ήταν η μέρα που ο Πειραιάς απέκτησε το «καμάρι» του και οι κάτοικοί του βρήκαν τον τρόπο να ενσαρκώσουν την περηφάνιά τους. Ήταν η μέρα που η Ελλάδα… υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο.

Η ανάγκη για την δημιουργία μιας ομάδας που θα μπορούσε να συνδυάσει τα αθλητικά ιδεώδη, την άμιλλα και την περηφάνια του απλού λαού που κατοικούσε στον Πειραιά είχε φέρει πολλές προσπάθειες. Το 1984 ιδρύθηκε ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, στον οποίο έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Χατζηανδρέου, Φίλιππος Κουράντης, Νίκος Πανόπουλος και Χρήστος Πέππας.

Στις αρχές του 1924 ο Πειραϊκός Σύλλογος ενώθηκε την Πειραϊκή Ένωση για την δημιουργία του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς, όπου στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα Κέντρου. Όμως οι διαφωνίες έφεραν τους αδερφούς Ανδριανόπουλους, μαζί με τον τερματοφύλακα Κώστα Κλειδουχάκη στην δημιουργία του Ολυμπιακού Ομίλου Πειραιώς, ενώ οι Χατζηανδρέου, Φερλέμης και Πέππας ίδρυσαν τον Πειραϊκό Όμιλο. Όμως, η ανάγκη για την ισχυροποίηση των δύο ομάδων, έφερε την διάσπαση του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς σε δύο μέρη.

Έτσι, φτάσαμε στην ιστορική μέρα της 10ης Μαρτίου του 1925, όπου Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδιανόπουλος, Νότης Καμπέρος και Μιχάλης Μανούσκος είναι οι εμπνευστές της ιδέας για τη δημιουργία ενός ισχυρού συλλόγου που βρήκε… συνοδοιπόρους τους Δημήτρη Ανδρόνικο, Δημήτρη Αυδή, Νίκο Βλάσση, Στέφανο Εμμανουήλ, Νίκο Ζαχαρία, Θανάση Καλλίτση, Νίκο Καλούδη, Ντίνο Καλούδη, Κώστα Κλειδουχάκη, Όθωνα Κόκκινο, Τριαντάφυλλο Κρέμο, Παναγιώτη Κωστάλα, Παναγιώτη Λαγουμιτζή, Ανδρέα Λουκάκη, Σπύρο Λουκάκη, Γιάννη Λουλουδάκη, Βαγγέλη Μαγγόπουλο, Σταύρο Μαραγκουδάκη, Γρηγόρη Ντούφα, Θόδωρο Ορλώφ, Φώτη Πρωτοψάλτη, Γιάννη Συμιγδαλά, Νίκο Συμιγδαλά, Χρήστο Τζουμερικιώτη, Βρασίδα Τρουποσκιάδη και Σπύρο Ψαλλιδά.

Στην ιστορική συνάντηση, ο βιομήχανος Μιχάλης Μανούσκος εξέφρασε την ανάγκη για την δημιουργία ενός συλλόγου που να αποτελούσε «φορέα» έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Άμεσα ήρθε η συγκατάθεση των υπολοίπων. Τότε, ο Νότης Καμπέρος πρότεινε το όνομα «Ολυμπιακός», για να δείξει το Ολυμπιακό ιδεώδες που έπρεπε να διέπει το νέο σύλλογο με τον Μιχάλη Μανούσκο να συμπληρώνει «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Τότε γεννήθηκε ο «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν το κόκκινο και το λευκό. Το κόκκινο που αντιπροσώπευε το πάθος, τη φωτιά και τη γενναιότητα και το λευκό της αγνότητας και της ηθικής. Τα χρώματα της Άρσεναλ, της οποία υποστηρικτής ήταν ο Γιάννης Ανδριανόπουλος α

Keywords
Τυχαία Θέματα