Μπαρτσελόνα: Το καμάρι της Καταλονίας (photos+videos)

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Νοεμβρίου του 1899, όταν ιδρύθηκε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου, η σπουδαία Μπαρτσελόνα!

Η Μπαρτσελόνα, ιδρύθηκε από Ελβετούς, Άγγλους και Καταλανούς, με πρωτοβουλία του Ζοάν Γκαμπέρ και αμέσως έγινε το σύμβολο της Καταλανίας, με το σύνθημα «Κάτι περισσότερο από μια ομάδα», να δείχνει το μέγεθος του συλλόγου.

Ο Καμπέρ είχε αναρτήσει στις 22 Οκτωβρίου του 1899 αγγελία στην οποία ζητούσε συνεργάτες για την δημιουργία ποδοσφαιρικής

ομάδας, με την συνάντηση να γίνεται με τους ενδιαφερόμενους στις 29 Νοεμβρίου. Αμέσως αποφασίστηκε η ίδρυση της ομάδας, με το όνομα Μπαρτσελόνα.

Αμέσως το καμάρι της Καταλονίας, άρχισε να κατακτά τα τρόπαια της περιοχής, με το πρώτο επίσημο να καταγράφεται το 1902, ενώ έξι χρόνια αργότερα παραλίγο να διαλυθεί η ομάδα, καθώς αντιμετώπισε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Το 1909, η Μπαρτσελόνα μετακόμισε στο «Καμπ ντε λα Ιντούστρια», ένα γήπεδο 8 χιλιάδων θέσεων ενώ την ίδια χρονιά αποφάσισε να αλλάξει την επίσημη γλώσσα της ομάδας από τα Καστιγιάνικα στα Καταλανικά, κάτι το οποίο όσο απλό και να φαίνεται, ήταν θέμα μείζονος σημασίας για τους οπαδούς της ομάδας.

Το 1922, ξεκίνησε και το εγχείρημα των μελών σε πρώτη φάση, όπου 20 χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν οικονομικά για να μετακομίσει η Μπαρτσελόνα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο, το «Λε Κορτς».

Ο εμφύλιος πόλεμος…

Το 1925, ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας, γιουχαΐστηκε στο γήπεδο κατά του δικτάτορα Μιγκέλ Ριβέρα, κάτι το οποίο έφερε τον αποκλεισμό της έδρας για 6 μέρες, ενώ ο Γκαμπέρ παραιτήθηκε από την προεδρία, ενώ ο πρόεδρος των Καταλανών, αυτοκτόνησε το 1930 από την μελαγχολία του…

Το 1936 ο εμφύλιος οδήγησε αρκετούς παίκτες της Μπαρτσελόνα αλλά και της Αθλέτικ Μπιλμπάο να πολεμήσουν κατά του καθεστώτος, με τους Καταλανούς να μπαίνουν για πάντα στα μαύρα… κατάστιχα της ισπανικής δικτατορίας, με την Μπαρτσελόνα να ζητά άσυλο σε Μεξικό και Γαλλία!

Μετά τον εμφύλιο, η σημαία της Καταλονία απαγορεύτηκε, κάτι που ανάγκασε την Μπαρτσελόνα να αλλάξει όνομα σε Club de Futbol Barcelona και να αφαιρέσει την καταλανική σημαία από το σήμα της.

Η άφιξη του Λάζλο Κουμπάλα και του Φέρντιναντ Ντάουτσικ, έφερε τρόπαια στην Βαρκελώνη ενώ το 1961 έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει την Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Πρωταθλήτριών.

Ο… ιπτάμενος Ολλανδός

Το 1973, η Μπαρτσελόνα έκανε… παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής, καθώς πλήρωσε 920 χιλιάδες λίρες για να κάνει δικό της τον Γιόχαν Κρόιφ, ενώ ο Ολλανδός έγινε αμέσως αγαπητός στις εξέδρες του «Καμπ Νου», στο οποίο είχαν μετακομίσει οι «μπλαουγκράνα», όταν δήλωσε πως επέλεξε την Μπαρτσελόνα από την Ρεάλ, καθώς δεν θα έπαιζε ποτέ στην ομάδα του δικτάτορα Φράνκο!

Ο Κρόιφ μεγαλούργησε στην Βαρκελώνη, όπου αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται σαν Θεός, ενώ για να τιμήσει την Μπαρτσελόνα και την Καταλονία, έδωσε στον γιο του το όνομα, Ζόρντι, το οποίο είναι καταλανικό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την

Keywords
Τυχαία Θέματα