ΑΟ Ιωνικός: «Να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα!»

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο ΑΟ Ιωνικός, καθιστώντας σαφές ότι άλλες υποχρεώσεις έχει η ΠΑΕ Ιωνικός ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία κι άλλες ο ΑΟ Ιωνικός ως ερασιτεχνικό σωματείο, αναφορικά με τα έγγραφα της UEFA στην ΕΠΟ.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έστειλε ειδοποίηση στην ΕΠΟ αναφορικά με τα χρέη του Ιωνικού προς τους ποδοσφαιριστές, τα οποία πρέπει να

τακτοποιηθούν, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει ο σύλλογος, όπως συνέβη στην περίπτωση του Μακεδονικού.

Η σχετική επίσημη ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις προσπάθειες κύκλων να συνδέσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας, όπως η ΠΑΕ Ιωνικός, με ένα ερασιτεχνικό σωματείο, όπως ο ΑΟ Ιωνικός.

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα εξής αυτονόητα:

- Η ΠΑΕ Ιωνικός είναι μια ανώνυμη εταιρεία η οποία διαχειρίστηκε το σήμα του Ιωνικού στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου. Ο ΑΟ Ιωνικός είναι ερασιτεχνικό σωματείο που διατηρεί πολλά αθλητικά τμήματα, κι όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Οπως κάθε ανώνυμη εταιρεία, η ΠΑΕ Ιωνικός διατηρεί ΑΦΜ και υπάγεται σε συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς. Αντίθετα, ο ΑΟ Ιωνικός έχει διαφορετικό ΑΦΜ, υπάγεται σε καθεστώς μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική δραστηριότητα των ανωνύμων εταιριών.

- Οταν η ΠΑΕ Ιωνικός ανέπτυσσε οικονομική δραστηριότητα, το ίδιο έκανε παράλληλα και ο ΑΟ Ιωνικός. Με τη διαφορά ότι τα έσοδα από επιχορηγήσεις της ΠΑΕ ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, ενώ του ΑΟ Ιωνικού προέρχονταν αποκλειστικά από εισφορές των μελών του.

- Η ΠΑΕ Ιωνικός κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 ετών έλαβε κρατικές και ιδιωτικές ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ανέπτυξε δραστηριότητα βασισμένη σε αυτά τα έσοδα. Αντίθετα, ο ΑΟ Ιωνικός δεν είχε το παραμικρό οικονομικό όφελος από τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΕ. Πώς είναι δυνατόν να επιχειρείται η είσπραξη των χρεών μιας ανώνυμης εταιρείας από ένα ερασιτεχνικό σωματείο, τη στιγμή που το τελευταίο δεν καρπώθηκε ούτε ένα ευρώ των ενισχύσεων της ΠΑΕ;

- Η ΠΑΕ Ιωνικός υφίσταται ακόμη ως εταιρεία, με έδρα, ΑΦΜ και ΔΟΥ. Διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο και χρήματα κατατεθειμένα στο ταμείο της ΕΠΑΕ. Αν από κακή διαχείριση έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τρίτους, υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που διέπουν την οικονομική εκκαθάριση των ανωνύμων εταιριών και την ικανοποίηση των πιστωτών της. Το μετοχικό κεφάλαιο και τα διαθέσιμα της εταιρείας αποτελούν σύμφωνα με το νόμο εγγύηση για τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς τρίτους.

- Ο Ιωνικός μετά τον υποβιβασμό του σε ερασιτεχνική κατηγορία μετατράπηκε σε ομάδα λαϊκής βάσης. Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι στοχοποιείται με τον τρόπο αυτό ένα ερασιτεχνικό σωματείο που διοικείται από φιλάθλους, τη στιγμή που το σύνολο των ΠΑΕ που αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες έχει συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κι όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθ

Keywords
Τυχαία Θέματα