H κατάρα του Πόρτλαντ

Η εντολή των γιατρών προς τον Μπράντον Ρόι ήταν σαφής: «Αν παίξεις μπάσκετ, πιθανότατα να μην ξαναπερπατήσεις»!

Στα 27 του χρόνια ο «B-Roy», ένας παίκτης που είχε όλες τις προυποθέσεις για να γράψει ιστορία και ν' αφήσει εποχή στο ΝΒΑ, ετοιμάζεται για την τελετή μέσω της οποίας θ' ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Τέσσερα χρόνια μετά την ανάδειξή του ως rookie της χρονιάς στο ΝΒΑ...

Στον

Ρόι είχαν στηρίξει πολλά οι Μπλέιζερς. Φαίνεται όμως ότι η «κατάρα» που τους κυνηγά δεν έχει τελειωμό. Ο Μπράντον Ρόι δεν είναι η πρώτη περίπτωση. Νούμερο έξι στο ντραφτ του 2006, έκανε πράγματα και θαύματα μέχρι να τον προδώσει το γόνατό του. Πέρυσι άντεξε μόλις για 47 αγώνες! Το τέλος φαινόταν και γινόταν αναφορά από τον Τύπο του Όρεγκον.

Ο Μπιλ Ουόλτον ήταν η πρώτη περίπτωση της «κατάρας» του Πόρτλαντ. Οι Μπλέιζερς τον επέλεξαν στο νούμερο ένα στο ντραφτ του 1974. Τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του στους Μπλέιζερς έσπασε... μύτη, χέρι, γόνατο και ώμο! Επέστρεψε τη σεζόν 1976-1977 κι αγωνίστηκε 65 ματς. Στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας οι Μπλέιζερς ισοπέδωσαν με 4-0 τους Λέικερς και ο Ουόλτον έκανε πάρτι απέναντι στον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Στους τελικούς του ΝΒΑ βρέθηκαν στο 0-2 από τους Σίξερς αλλά έκαναν 4 συνεχόμενες νίκες και κατέκτησαν τον τίτλο. Οι Μπλέιζερς ήταν η πρώτη ομάδα που το πέτυχε αυτό σε τελικούς, ν' ανατρέψουν δηλαδή σκορ 0-2 με 4 σερί νίκες.

Την επόμενη σεζόν ο Ουόλτον μπήκε... πρωταθλητής και φουριόζος. Οι Μπλέιζερς νίκησαν τα 50 από τα πρώτα 60 ματς της σεζόν και κάλπαζαν. Τότε ήρθε η «καταστροφή». Ο Ουόλτον τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο και ουσιαστικά η καριέρα του έλαβε τέλος (στο μέλλον είχε κάτι... μικρές συμμετοχές σε ομάδες αλλά τίποτα ουσιαστικό). Το Πόρτλαντ κατέρρευσε κι από τότε τον Ουόλτον συνόδευε το εξής προσωνύμιο: «Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια»!

Ο Σαμ Μπούι ήταν νούμερο 2 επιλογή του Πόρτλαντ στο ντραφτ του 1984, μπροστά από τον Μάικλ Τζόρνταν (επελέγη στο «3» από τους Μπουλς) και πίσω μόνο από τον Χακίμ Ολάζουον (νούμερο «1» για τους Ρόκετς). Την πρώτη του σεζόν είχε 10,8 πόντους και 8,6 ριμπάουντ κι εντυπωσίασε ως rookie. Οι Μπλέιζερς έβλεπαν στο πρόσωπό του- όπως και στου Ουόλτον- τον ιδανικό franchise player. Κι όμως η κατάρα δεν είχε τελειωμό: Ο Μπούι τραυματίστηκε σοβαρά κι έλαβε μέρος σε 63 αγώνες συνολικά στις 4 επόμενες σεζόν... Τέλος ουσιαστικά!

Το 2007 οι Μπλέιζερς επέλεξαν στο νούμερο «1» του ντραφτ τον Γκρεγκ Όντεν ο οποίος έχασε τη σεζόν 2007-2008 καθώς χειρουργήθηκε στο γόνατο. Τη σεζόν 2008-2009 έπαιξε σε 61 ματς και την επόμενη μόλις σε 21! Νέα επέμβαση στο γόνατο, εκτός δράσης τη σεζόν 2010-2011 ενώ δεν πρόκειται ν' αγωνιστεί ούτε την αγωνιστική περίοδο που θ' αρχίσει τα Χριστούγεννα!

Πέρα από τους τραυματισμούς; Ο Κλάιντ Ντρέξλερ ήταν ο ηγέτης των Μπλέιζερς που έφτασαν σε δύο τελικούς αλλά τους έχασαν από Πίστονς και Μπουλς. Όταν μετακόμισε στο (αγαπημένο του, λόγω κολλεγίου κι... εντοπιότητας) Χιούστον έγινε πρωταθλητής!

Keywords
Τυχαία Θέματα