Σχολικός εκφοβισμός: μια «ύπουλη» απειλή για την ψυχική υγεία των παιδιών

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας εκφοβίζεται στο σχολείο και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

Ο σχολικός εκφοβισμός, ευρέως γνωστός ως «bullying» δεν είναι τα απλά πειράγματα μεταξύ των παιδιών (όπως πολλοί γονείς πιστεύουν), αλλά μια συνεχόμενη πράξη παρενόχλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία παίρνει τη μορφή λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής ή και συναισθηματικής απειλής. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι άμεσος (βρισιές, παρατσούκλια, προσβολές,σπρώξιμο, ξύλο) ή και να είναι έμμεσος (διάδοση φημών, αποκοπή από παρέες). Οι επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των παιδιών είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Πώς όμως μπορεί ένας γονέας να αντιληφθεί ότι το παιδί του μπορεί να είναι θύμα; Βασική αρχή είναι οι γονείς να έχουν στενές σχέσεις με τα παιδιά τους. Θα πρέπει να παρατηρούν σε συχνή βάση τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Βασικά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: ξαφνική και χωρίς αίτια αλλαγή συμπεριφοράς στη διάθεσή του, ανεξήγητη επιθετικότητα ή τάση απομόνωσης, μειωμένη όρεξη για φαγητό, παρατήρηση άστατου ύπνου και αυξημένοι εφιάλτες καθώς και άρνηση να παει στο σχολείο.

Αν οι γονείς αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους είναι θύματα της μάστιγας αυτής, θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση. Η πρώτη βασική τους κίνηση θα πρέπει να είναι να τα προτρέπουν  να ''ανοίγονται'' σε αυτούς και να τους μιλάνε για ό,τι βιώνουν. Έπειτα, θα πρέπει να τα συμβουλέψουν να μην απαντάνε στις επιθέσεις καθώς επίσης να τους ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, ώστε να νιώθουν αυτόνομα και δυνατά  να μπορούν να αντιμετωπίζουν την κάθε δυσκολία μόνα τους.

Η λύση λοιπόν σε κάθε πρόβλημα μεταξύ παιδιού-γονέα είναι η αφοσίωση, η αγάπη και η επικοινωνία. Τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν ότι έχουν δίπλα τους τους γονείς τους σα φίλους και σύμμαχους σε ό,τι χρειαστούν. Αποδείξτε το τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Queen.gr