Δέκα συμβουλές για αποτελεσματικότερη επίλυση προβλημάτων

Τα άτομα που καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν εύκολα και γρήγορα τα προβλήματα και τις προκλήσεις της καθημερινότητας έχουν εξαιρετικές ικανότητες αναλυτικής σκέψης. Δεν κατακλύζονται από τα συναισθήματά τους και αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σαν εμπειρία και όχι ως εμπόδιο.

Χρειάζεται ένας συνδυασμός διαίσθησης και λογικής για να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις. Η διαίσθηση αφορά στο συναίσθημα και τα ένστικτα, ενώ η λογική εφαρμόζει τις γνώσεις και τις σκέψεις μας. Παράλληλα όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε ανοιχτά και να κρατάμε κριτική στάση απέναντι στα πράγματα.

Σε γενικές γραμμές, για

να λύσουμε αποτελεσματικά κάθε μας πρόβλημα χρειάζεται:

1. Να μην προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε πάντα δίκιο: Είναι πιο εποικοδομητικό να εστιάζουμε στην εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης παρά να επιζητούμε επίμονα την επιβεβαίωση.

2. Να ξεπερνούμε τα όριά μας: Δεν πρέπει να παραμένουμε φυλακισμένοι στις ίδιες τις σκέψεις μας αλλά να έχουμε ανοιχτό μυαλό ώστε να εξερευνήσουμε νέες προοπτικές και πιθανότητες.

3. Να αναζητούμε την ευκαιρία πίσω από το πρόβλημα: Πάντα υπάρχει ένα μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από μια νέα πρόκληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα