Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες

Μιλώντας στα Νέα και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παππά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Λευκωσία χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα και χωρίς να πληρώσουν οι πιστωτές των τραπεζών και όχι μόνο οι αποταμιευτές και φορολογούμενοι Κύπριοι.

«Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Ολοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι

να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Κάθε πρόγραμμα βοήθειας έχει νόημα μόνον όταν καταπολεμά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ’αυτού πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογούμενους στην ευρωζώνη χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο, δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός προσθέτει ότι στην Κύπρο έγινε κάποια παρανόηση, ότι ζητούμενο είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος οι κύπριοι φορολογούμενοι αλλά να πληρώσουν οι πιστωτές των τραπεζών, αυτοί που επένδυσαν στις τράπεζες και εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις.

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει κατηγορηματικά ότι με το «όχι» της κυπριακής βουλής δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα βοήθειας και προσθέτει ότι ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει ένα μερίδιο για να είναι εφικτή η βοήθεια.

The post Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα