Την πήρε ο άνεμος την αιολική ενέργεια…

Προβληματισμό και στον κλάδο της αιολικής ενέργειας προκαλεί η φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, ουσιαστικά, λειτουργεί ως «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) ζήτησε εκ νέου την απόσυρση της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και του νομοσχεδίου που παρουσίασε

πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον κλάδο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, διπλασιάζουν το προεπενδυτικό κόστος ανάπτυξης για κάθε MW αιολικής ενέργειας, ενώ παράλληλα οι διατάξεις για την εγγυοδοσία και τη φορολόγηση αυξάνουν κατά 23% το επενδυτικό κόστος για κάθε υλοποιημένο αιολικό μεγαβάτ.

Σχετικά με την έκτακτη εισφορά, η ΕΛΕΤΑΕΝ έκανε λόγο για ανατροπή κάθε είδους επενδυτικής ασφάλειας στη χώρα μας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις που διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου.

Παρόντες στη συνέντευξη, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτη Παπασταματίου, ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, αλλά και οι επικεφαλής των Iberdrola, Vestas, RETD (θυγατρικής της EDF στην Ελλάδα), Jasper κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη από τις 13 Νοεμβρίου, οι μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την Ελλάδα, εξαιτίας ακριβώς της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ και των μέτρων που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ.

Μολαταύτα, από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, οι εταιρείες IberdrolaRokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas, που έχουν υπογράψει την επιστολή, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς (τους κ.κ. Λιβιεράτο, Παπαγεωργίου και Χατζηδάκη).

Κι αυτό, μολονότι οι ξένες εταιρείες ενός ολόκληρου κλάδου, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, αφήνουν να εννοηθεί ότι εξετάζουν την αποχώρηση από την Ελλάδα, σε μια περίοδο που αυτή αναζητά τρόπους να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, οι ξένες εταιρείες επισημαίνουν: «Η ψηφισθείσα διάταξη για αναδρομικά εφαρμοζόμενη έκτακτη εισφορά και η εισαχθείσα, την τελευταία στιγμή, επέκτασή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θίγει κατά κύριο λόγο την αιολική ενέργεια, που αποτελεί την πλέον ορθολογικά αμειβόμενη τεχνολογική κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί ανειλημμένες υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μέτρο κατ’ εξοχήν αντιαναπτυξιακό, που επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ και εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά».

Η επιστολή περιέχει και παράκληση για άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, με αντικείμενο την αναθεώρηση της «άδικης, δυσανάλογης, και νομικά προβληματικής διάταξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα