Μετά την S&P και η Fitch «βλέπει» υποβάθμιση των ΗΠΑ

Αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης «ΑΑΑ» των ΗΠΑ «βλέπει» ο οίκος Fitch, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου δεν έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 600 δισ.

δολαρίων στις αρχές του 2013.

«Η αποτυχία να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός… θα κλιμάκωνε μάλλον παρά θα μείωνε την αβεβαιότητα σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική, και θα ωθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ύφεση (…) που μπορούσε να αποφευχθεί», αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του για την παγκόσμια προοπτική το 2013, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη Fitch, «αυτό θα μπορούσε να υποσκάψει τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και την χρηματοοικονομική σταθερότητα. (Εάν υλοποιηθεί) ένα τέτοιο σενάριο, θα υπάρξει μια αυξημένη πιθανότητα οι ΗΠΑ να χάσουν την αξιολόγηση AAA».

Σήμερα ο οίκος διατηρεί αρνητική προοπτική στο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ. Ο άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Standard & Poor’s, ήταν ο πρώτος που υποβάθμισε τις ΗΠΑ, στερώντας τους το «AAA» τον Αύγουστο του 2011.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα