Θα δώσουμε ξανά "εξετάσεις" το φθινόπωρο

Αντί για ισοδύναμα μέτρα η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του δευτέρου μνημονίου όπως έχει ψηφιστεί, από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να αποφύγουμε κάποια από τα σκληρά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου από το δεύτερο
μνημόνιο, αφού η ηγεσία της τρόικας απορρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ισοδύναμα μέτρα που εισηγείται το...
υπουργείο Οικονομικών.

Αντί για ισοδύναμα μέτρα η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του δευτέρου μνημονίου όπως έχει ψηφιστεί, από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα την Κυριακή αναμένεται να αφήσει στην ελληνική κυβέρνηση και μια λίστα από προαπαιτούμενες δράσεις (Prior actions) τα οποία θα συνδεθούν με την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. Στο μεταξύ οι μέχρι τώρα προσπάθειες για αντικατάσταση μέτρων, όπως για παράδειγμα οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ή η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις συναντούν είτε την πλήρη απόρριψη είτε τον έντονο σκεπτικισμό των δανειστών μας.

Τελευταία απόπειρα ήταν αυτή που έγινε κατά τη συνάντηση της Πέμπτης μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Στην προσπάθεια να περισωθούν οι περικοπές σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και Ανώτερο Κλήρο έπεσε στο τραπέζι η λύση της περαιτέρω περικοπής κατά 5% όλων των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Πλήγμα για τους ιδιώτες
Το αντεπιχείρημα της ηγεσίας των δανειστών είναι ότι η περικοπή αυτή των περίπου 300 ευρώ θα σημάνει ισόποση περικοπή του ρευστού προς τους ιδιώτες οι οφειλές προς τους οποίους αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την τρόικα μια τέτοια κίνηση θα ήταν τελείως αντίθετη με την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας με φορέα τον ιδιωτικό τομέα. Η ίδια δυσκολία υπήρξε και με τη σκέψη για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις αντί τρεις που ήταν μέχρι σήμερα.
Η τρόικα απαίτησε ισοδύναμα μέτρα για τις δόσεις οι οποίες θα αφορούσαν τα προβλεπόμενα έσοδα του 2012 αλλά θα εισπράττονταν το 2013. Τα μέτρα δεν βρέθηκαν οπότε η εφαρμογή του μέτρου βρίσκεται εν αναμονή.

Κινητικότητα κατά της φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν παρέλειψε να θυμίσει στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη ότι στα μέτρα του μνημονίου δεν περιλαμβάνονται μόνο οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. των δαπανών αλλά και η αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ στα έσοδα με σημείο αναφοράς τη φοροδιαφυγή.
Στο θέμα της φοροδιαφυγής η τρόικα παρατήρησε μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους αλλά ακόμη πολύ μικρό αποτέλεσμα. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες: «ότι η τρόικα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τις διαπραγματεύσεις έχοντας την υποδομή από την εργασία των τεχνικών κλιμακίων και αυτό δυσκολεύει πολύ τις διαπραγματεύσεις». Πάντως χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε έτοιμος και πρόθυμος να προχωρήσει σε νέα περικοπή ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία θα προ
Keywords
Τυχαία Θέματα