Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Αν τα χρέη σας πνίγουν και δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, τότε ίσως θα πρέπει να αναλάβετε δράση. Η ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι μία λύση.

Ο νόμος 3869/2010 (ΦΕΚ 130/Α/3.8.2010) για τη...
ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων καταναλωτών προβλέπει ως υποχρεωτική για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών, ληξιπρόθεσμων και μη, την προηγούμενη προσπάθεια του οφειλέτη για την επίτευξη εξώδικου συμβιβασμού
με τους πιστωτές του.

Ο καταναλωτής μπορεί να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή, στην Επιτροπή Φιλικού διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε Νομαρχία, στις ενώσεις καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο* στον Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών αλλά και σε ιδιώτη δικηγόρο. (σημ. προσοχή στην αμοιβή που θα ζητήσουν κάποιοι φορείς).

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να συμφωνήσουν μηνιαίες, άλλες περιοδικές ή εφάπαξ καταβολές, τη μείωση των χρεών με παροχή εγγυήσεων, την προστασία από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος, να αποφύγουν το όποιο κόστος θα συνεπαγόταν η περαιτέρω διαδικασία, να αποφύγουν μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και τη δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, να αποφύγουν τους περιορισμούς στην υποβολή νέας αίτησης (καθώς το δικαίωμα ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη δίνεται μία μόνο φορά).

Η προσπάθεια του εξώδικου συμβιβασμού αρχίζει με την πρόταση που υποβάλει ο οφειλέτης προς τους πιστωτές του για τη ρύθμιση των οφειλών που μπορεί να εξυπηρετήσει. Πρέπει να παρουσιάσει την προσωπική και οικογενειακή του κατάσταση, ώστε να εκτιμηθούν οι ανάγκες του, αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των υποχρεώσεών του προς τους πιστωτές, την οικονομική του κατάσταση (εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία),ώστε να εκτιμηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των χρεών.

Για να περιγράψει ο οφειλέτης πλήρως και σωστά τις υποχρεώσεις του χρειάζεται να λάβει από τους πιστωτές (χορηγείται δωρεάν και σε 5 εργάσιμες ημέρες βάσει του άρθρου 4 του Ν 3869/2010) αναλυτική κατάσταση των οφειλών κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ.

Η αίτηση με την πρόταση συμβιβασμού υποβάλλεται ή αποστέλλεται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο στους πιστωτές (π.χ. φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Δεν χρειάζεται να ακολουθείται κάποια τυπική διαδικασία (π.χ. εξώδικο, συστημένη επιστολή). Δεν αποκλείεται και η καταρχήν προφορική μόνο προσέγγιση ενός πιστωτή, στην περίπτωση ιδίως που αυτός εμφανίζεται απρόθυμος για τη συζήτηση οποιασδήποτε συμβιβαστικής πρότασης.

Κατά την υποβολή ή αποστολή της αίτησης για εξώδικο συμβιβασμό δεν χρειάζεται να προσκομιστούν αναλυτικά στοιχεία ή έγγραφα που αποδεικνύουν το περιεχόμενο των δηλώσεων του οφειλέτη ή άλλες υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτό θα χρειαστεί εάν εκδηλώνεται ενδιαφέρον των πιστωτών.

Στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλ
Keywords
Τυχαία Θέματα