"Πυρετός" στο τραπεζικό σύστημα λόγω PSI

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών που συμμετείχαν στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν (PSI+), καθώς με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει σταδιακά και η...

διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης όσων τραπεζών συμμετείχαν. Σε αναμονή των λεπτομερειών της σχετικής διαδικασίας τα τραπεζικά στελέχη σε κάθε ευκαιρία τονίζουν την αναγκαιότητα διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του
τραπεζικού συστήματος.

Χαρακτηριστικές είναι πρόσφατες δηλώσεις διοικητικών στελεχών της Alpha Bank και της Eurobank και συγκεκριμένα του Γιάννη Κωστόπουλου και του Νικόλαου Νανόπουλου, που μπορεί να μην τα «βρήκαν» όσον αφορά την μεταξύ τους συγχώνευση, αλλά συμφωνούν απόλυτα στις ανάγκη αποφυγής της κρατικοποίησης των τραπεζών.

Γενικότερα, όπως επισημαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις τους τραπεζικά στελέχη, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI+ και η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού στήριξης που προβλέπει βοήθεια συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ ανοίγει το δρόμο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση θα δώσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη δυνατότητα να ανακτήσει την ευρωστία που απώλεσε, λόγω της κρίσης του δημοσίου χρέους και της απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, και να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάταξη και χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών του αναγκών προκύπτει όχι εξαιτίας επιλογών ή με ευθύνη των τραπεζών αλλά από τις επιπτώσεις του PSI+, το οποίο αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Οι μέτοχοι των τραπεζών, επισημαίνουν, πλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο με απώλειες μέχρι και 95% της αξίας της επένδυσής τους.

Δεδομένων των συνθηκών, το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναλαμβάνει το κύριο βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο, ενδεχόμενη αποθάρρυνση της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων και των ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ύψους της επίσημης βοήθειας και της πιθανής επιβάρυνσης των ελλήνων φορολογουμένων, την αποδυνάμωση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, θα ισοδυναμούσε με έμμεση υιοθέτηση της λογικής της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα συνιστούσε για την χώρα ένα άλμα στο παρελθόν, επισημαίνουν τα τραπεζικά στελέχη.

Γενικότερα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να επιδιωχθούν ισορροπημένα και ταυτόχρονα δύο στόχοι:

Πρώτος στόχος, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε συζητήσεις του με εκπροσώπους του τύπου θα πρέπει να είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και η συμμετοχή του-και μέσω αυτού η συμμετοχή των πολιτών- στα οφέλη από την μελλοντική θετική πορεία ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος.

Δεύτερος στόχος, η διασφάλιση και θωράκιση του ιδιωτικο
Keywords
Τυχαία Θέματα