«Ορθοπεταλιά» δύο μηνών για να σωθούν τα έσοδα του 2012

Σε «τεντωμένο σχοινί» κινούνται οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή για γενική κινητοποίηση ώστε να εισπραχθούν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου όσο το δυνατόν περισσότερα βεβαιωμένα έσοδα και φόροι, που θα προσμετρηθούν στο «ταμείο» του 2012.

Οι πληρωμές φόρων θα αποδοθούν στο δημόσιο από τις τράπεζες τις επόμενες μέρες, αλλά τα μηνύματα που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως τα έσοδα Δεκεμβρίου

κινήθηκαν χαμηλότερα από πέρυσι και από τους στόχους της χρονιάς. Εκτός από τις εισπράξεις από ΦΠΑ, ενδέχεται τον Δεκέμβριο να σημειώσουν ελαφρά κάμψη και τα έσοδα από το «χαράτσι» ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), που είναι όμως η «ανθεκτικότερη» πηγή εσόδων επειδή συνεισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Η χρονιά έκλεισε και με μια «τρύπα» 150-200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας ΙΧ. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου εισπράχτηκαν 1,052 δισ., δηλαδή 4 δισ. περισσότερα από πέρυσι (1,048 δισ.) αλλά σχεδόν 200 εκατ. λιγότερα από τα 1,2 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί στον Προϋπολογισμό. Οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν περιθώριο μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία, για να προβούν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή να καταθέσουν στις εφορίες τις πινακίδες για τα Ι.Χ που τεθούν σε ακινησία. Τα επιπλέον έσοδα αυτά όμως δεν είναι από εκείνα που θα προσμετρηθούν στο 2012, αλλά στα έσοδα του 2013.

Οι δυσκολίες είσπραξης φόρων αποδίδονται τόσο στην καχεξία της αγοράς, όσο και στην διάλυση των ΔΟΥ. Η υποστελέχωση, οι συγχωνεύσεις και η μεταφορά εφοριακών στις υπηρεσίες είσπραξης φόρων «μεγάλου πλούτου», έχει ως αποτέλεσμα να «χαλαρώσει» το σύστημα είσπραξης, με αβέβαια αποτελέσματα για το προσεχές μέλλον.

Τη ίδια στιγμή, η Τρόικα δεν εννοεί ακόμα να δώσει «πράσινο φως» στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για πληρωμή φόρων στις εφορίες. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και όσοι καλοπροαίρετα θέλουν να πληρώνουν τους φόρους τους, να αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ακόμα και υπερήλικες που τους έχει κοπεί η σύνταξη και δυσκολεύονται να πληρώσουν το χαράτσι ακινήτων ή το πληρώνουν με καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων στην τράπεζα, λαμβάνουν ειδοποίηση πως έχουν βγει ληξιπρόθεσμοι και «τρέχουν» προσαυξήσεις, επιτείνοντας το πρόβλημα. Η περιβόητη ρύθμιση διαρκώς «ετοιμάζεται» από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά φαίνεται πως η Τρόικα έχει θέσει βέτο και τελικά το μέτρο μένει στο συρτάρι.

The post «Ορθοπεταλιά» δύο μηνών για να σωθούν τα έσοδα του 2012 appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα