Νέοι ορίζοντες για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν

Ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματίες Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται για τη διαμόρφωση επωφελών συνεργασιών αποτελούν τόσο η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσο και οι επιχειρηματικές επαφές που πραγματοποιούνται μέσω του νεοσύστατου Ελληνο Αζερικού Οικονομικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες οι δύο χώρες να ενισχύσουν και να διευρύνουν την οικονομική και εμπορική τους συνεργασία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, το επιμελητήριο σε συνεργασίας με τον τουριστικό οργανισμό Nomos Travel, διοργανώνουν επιχειρηματική αποστολή και επενδυτικό συνέδριο (investment conference) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν 31 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2013.

Στόχος της επιχειρηματικής αποστολής και του επενδυτικού συνεδρίου είναι μέσω του κρατικού οργανισμού AZ-Promo του Αζερμπαϊτζάν και σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Μπακού να καταρτισθεί πρόγραμμα συναντήσεων επιχειρηματιών ώστε να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας τους.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος Αζέρων για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τον Μάιο του 2013 προγραμματίζεται από την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines η έναρξη απευθείας πτήσεων Αθήνας – Μπακού. Η αγορά του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αποτελεί ευκαιρία για τη σύναψη τουριστικών σχέσεων και με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στους τουρίστες, μπορεί να την κάνει μόνιμο προορισμό και σταθερή επιλογή για τις διακοπές τους.

Οι δύο χώρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο, μετά από την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών σε όλους τους τομείς. Η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μπακού τον Απρίλιο 2011 και η 3η σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού στις 2 Φεβρουαρίου 2011, υπήρξαν αποτελεσματικές και έδωσαν ώθηση στη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Η αγορά του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το μερίδιό μας μέχρι σήμερα είναι ελάχιστο διότι από το σύνολο των γενικών εισαγωγών του Αζερμπαϊτζάν, – 9,7 δισ. δολ.-, οι εισαγωγές από τη χώρα μας ανέρχονται μόνο σε 8 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι ελληνικές εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται σε 116 εκατ. ευρώ.

“Υπάρχει συνεπώς προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις και το Ελληνο-Αζερικό Επιμελητήριο καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Ρόλο υποστήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ενημέρωσης και δημιουργίας επαφών και διασυνδέσεων στη φίλη χώρα” ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε στην ομιλία του ότι μετά την επίσκεψη του Αζέρου υπουργού Επειγόντων περιστατικών στην Ελλάδα το 2010, Αζέροι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν την περιοχή Ημαθίας και πραγματοποίησαν μεγάλη παραγγελία για αγορά κονσερβοποιημένων ροδάκινων. Επίσης η έκθεση ‘ΒAKUBUILD’, στην οποία συμμετείχαν το 2012 πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες, έδωσε θετικά αποτελέσματα και ήταν σημαντική ευκαιρία για νέες δραστηριότητες. Παράλληλα σημαντικές είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο πρόξενος της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν Anar Huseynov ανέφερε ότι στο Αζερμπαϊτζάν έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς μία οικονομία φιλόξενη στις επενδύσεις και θετική στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφθούν το Αζερμπαϊτζάν, να ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα, να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες της χώρας και να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν πιθανές δυνατότητες συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα