Νέοι αυστηρότεροι όροι από την τρόικα

Με τρεις νέους, αυστηρότερους όρους, που θα αφορούν την εποπτεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το χρονοδιάγραμμα και τις δόσεις του δανείου, αναμένεται να φτάσουν σε ...
λίγες ημέρες στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, για τη συνάντηση «γνωριμίας» που θα έχουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τις περιπέτειες της υγείας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του
Βασίλη Ράπανου, η επίσκεψη της τρόικας αναβάλλεται. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι θα υπάρξει σήμερα νέα επικοινωνία σχετικά με τον ακριβή χρόνο της άφιξης, δεδομένου ότι, αν δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει έννοια της αποστολής.
Στην πρώτη αυτή ολιγοήμερη συνάντηση, οι κ.κ. Πολ Τόμσεν ΔΝΤ , Ματίας Μόρς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα θέσουν στην ελληνική κυβέρνηση και τρεις νέους όρους, οι οποίοι επιβάλλονται, λόγω της τρίμηνης καθυστέρησης υλοποίησης του μνημονίου εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την ατζέντα «προπαιτούμενων» της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την όποια αλλαγή θα γίνει στο μνημόνιο.
Ο πρώτος όρος της τρόικας είναι η κυβέρνηση να θέσει ένα νέο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα για τρεις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιέχονται και αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του μνημόνιο. Συγκεκριμένα, ζητούν:
* Τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος. Μετά και τη διάθεση των ομολόγων, ύψους 18 δισ. ευρώ, θα ζητήσουν χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.
Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει, ύστερα από διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες μετόχους, να συμφωνήσει τους όρους των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα, τα ανταλλάγματα που θα πρέπει να δοθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η αποκρατικοποίηση των εμπορικών τραπεζών.
*Τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση στο σύνολο ή κατά ένα μέρος του μέτρου των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι και το 2015. Ζητούν δηλαδή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αναδιάταξη του προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την διαδικασία της συγχώνευσης ή κατάργησης των ανενεργών δημόσιων οργανισμών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να επισημάνουν ιδιαίτερα ότι, κατά την ουσιαστική εξέταση της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να υπάρχουν σαφέστερες προβλέψεις για την εικόνα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία σχετίζονται με τις δαπάνες α
Keywords
Τυχαία Θέματα