Η επιστροφή Μπερλουσκόνι και η δυναμική του Μπέπε Γκρίλο «καμπανάκι» για τη Μέρκελ

Ηχηρό μήνυμα στον γερμανικό ηγεμονισμό και την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην κρίση χρέους αποφάσισαν να στείλουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των exit polls από τις ιταλικές εκλογές.

Η επικράτηση του ηγέτη της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό από 34,5% έως 37%, αντικατοπτρίζει με σαφήνεια

τον τρόπο που οι Ιταλοί θέλουν να πορευτούν απέναντι στην κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό όμως που αποτελεί την… απάντηση των Ιταλών πολιτών είναι το ποσοστό που πήραν οι ανταγωνιστές του Μπερσάνι και ειδικότερα ο «εκλεκτός» των Γερμανών Μάριο Μόντι.

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής ενός κινήματος τεχνοκρατών, που θέλησαν να επιβάλλουν στη γείτονα χώρα οι Ευρωπαίοι παράγοντες, φέρεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό μόλις 8-10%.

Παράλληλα, αρκετά ψηλά κινήθηκαν τα ποσοστά του «εχθρού» των κυβερνήσεων της Ε.Ε., Σίλβιο Μπερλουσκόνι που συγκεντρώνει ένα ποσοστό 29-31%. Παράλληλα, ο «Καβαλιέρε» που έχει υποσχεθεί πως θα «δώσει» πίσω αρκετούς από τους φόρους που έχουν πληρώσει οι Ιταλοί φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια, πέτυχε σημαντική αύξηση του ποσοστού του τους τελευταίους μήνες.

O «Καβαλιέρε» είναι η αλήθεια πως τα έπαιξε όλα για όλα στην προεκλογική κούρσα, φτάνοντας στο σημείο να «καταπατήσει» την «ημέρα σιωπής» που επικρατεί στην Ιταλία, μιλώντας στα αποδυτήρια της Μίλαν για οργανωμένο σχέδιο αποκαθήλωσης του από την εξουσία.

Ο «πρωτάρης» Μπέπε Γκρίλο

Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό που συγκέντρωσε ο… άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο και το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων που φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19-21% των ψήφων.

Ενός ανθρώπου που ζητάει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τη μονομερής διαγραφή του ιταλικού χρέους. Ακόμα, ο Γκρίλο πριν από λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).

«Ντέρμπι» στη Γερουσία

Και αν η επικράτηση του Μπερσάνι στη Βουλή είναι όπως φαίνεται άνετη, το σκηνικό είναι αμφίρροπο στην Γερουσία, καθώς η διαφορά στα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι μικρή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει ένα ποσοστό της τάξης του 31,6%, με την κεντροαριστερή συμμαχία να φτάνει το 29,4% και ακολουθούν το κίνημα των Πέντε Αστέρων με 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι με 9,6%.

Η εξέλιξη αυτή «οδηγεί» τους πολιτικούς παράγοντες να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού (από την κεντροαριστερά, τους συντηρητικούς και δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μάριο Μόντι), προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο… ρόλος των αγορών

Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εικόνα που παρουσίαζαν οι αγορές στην Ιταλία ήταν «οριακή». Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε σημαντική άνοδο.

Ο δείκτης των κυριοτέρων μετοχών FTSE Mib κατέγραψε άνοδο 3,9%, ενώ την αγορά ομολόγων το ιταλικό επιτόκιο κατέγραφε μεγάλη πτώση και το 10ετές spread κυμαινόταν στο 4,232%, έναντι 4,446% χθες βράδυ.

The post Η επιστροφή Μπερλουσκόνι και η δυναμική του Μπέπε Γκρίλο «καμπανάκι» για τη Μέρκελ appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα