«Η δημοκρατία έχει και τη διαφθορά της»

«Ίσως θα έπρεπε να προσθέσουμε λίγη Ακρόπολη και στην αφίσα της ταινίας». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο διάσημος ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

Αναφέρεται στο υπέρτατο σύμβολο της Αμερικής, που όπως παραδέχεται είναι ο Λίνκολν και μιλάει για τη νέα

του ταινία, η οποία είναι υποψήφια για 12 όσκαρ, μεταξύ αυτών και τα Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου και καλύτερης ταινίας.

Ο δύο φορές βραβευμένος με το χρυσό αγαλματίδιο, ήρθε στην Αθήνα για την φιλανθρωπική πρεμιέρα της ταινίας – στο πλαίσιο υποστήριξης της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Ο ίδιος διαχωρίζει την εποχή Λίνκολν από τη σημερινή, λέγοντας ότι τότε η πολιτική στηριζόταν στον απομονωτισμό.

Έχει αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης ή έχουν αλλάξει οι άνθρωποι;

«Και τα δύο. Αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης είναι πλέον διαφορετικός κυρίως λόγω των μέσων ενημέρωσης. Τότε υπήρχε απομονωτισμός, μια διαφορετική εικόνα της εξουσίας. Σήμερα ο ηγέτης δέχεται τον εξονυχιστικό έλεγχο από την κάμερα, η οποία διεισδύει, δεν καταγράφει απλώς».

Πόσο χρήσιμο είναι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς να κοιτάμε πίσω στην Ιστορία; Βοηθάει να αποφύγουμε την παρακμή;

«Παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζει το δημοκρατικό πολίτευμα, δεν παύει να είναι το καλύτερο. Το σημαντικό είναι να λειτουργεί η δημοκρατία, ακόμα και αν χρειάζεται ένας πολύ μικρός βαθμός διαφθοράς. Αυτός που ασκεί την εξουσία πρέπει να είναι πολύ ηθικός. Αν βέβαια το πολιτικό σύστημα του επιτρέψει να κάνει τη δουλειά του. Αυτή όμως είναι η ομορφιά και η κατάρα της δημοκρατίας».

Όταν λέτε πολιτικό σύστημα εννοείτε και τις «αγορές»;

Η αγορά καθοδηγεί φυσικά το σύστημα. Ανάλογα όμως με την οπτική σου γωνία αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τη δύναμή της. Το πιο δύσκολο στη δημοκρατία είναι να κατανοείς την άποψη του άλλου, να μπαίνεις στη θέση του. Πώς όμως διάολε να αντισταθείς στη νομοθεσία που φορολογεί βαρύτερα τους πλούσιους»;

Yπάρχουν ηγέτες, χαρισματικοί, όπως ο Λίνκολν, σήμερα;

«Δεν μπορείς να κάνεις παρόμοιες συγκρίσεις. Υπάρχουν όμως άνθρωποι υψηλής ευφυΐας και καλών προθέσεων. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας από αυτούς».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο Λίνκολν στις σημερινές ευρωπαϊκές κοινωνίες;

Νομίζω ότι αυτό που είχε πει στην ομιλία της δεύτερης ορκωμοσίας του συμπυκνώνει το όραμά του. Εχθρότητα προς κανέναν, αγάπη προς όλους.

The post «Η δημοκρατία έχει και τη διαφθορά της» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα