Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Ευρώπη

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσαν διωκτικές αρχές της Ελλάδας και άλλων τριών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. το κύκλωμα είχε μέλη στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη ενώ από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι μετανάστες...
πλήρωναν, κατά μέσο όρο, 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να μεταφερθούν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από τη Γαλλία
στο Ηνωμένο Βασίλειο ή από τη Γαλλία μέσω Γερμανίας στην Σκανδιναβία. Δράστες ήταν κυρίως υπήκοοι Αφγανιστάν ενώ ως διαμεσολαβητές είχαν «στρατολογήσει» Κούρδους και Λιθουανούς. Οι έρευνες έδειξαν ότι η οργάνωση διακινούσε με διάφορους τρόπους, έως και 10 λαθρομετανάστες, την ημέρα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του 2010 από τη Γαλλική Συνοριακή Αστυνομία και τον Ανακριτή στη Λιλ, της Γαλλίας. Όταν διαπιστώθηκε πως μέλη του κυκλώματος δρουν και σε άλλες χώρες έγινε από κοινού συνεργασία αστυνομικών και δικαστικών αρχών από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ συνέδραμαν
η Eurojust και η Europol.

Το πρωί της Τρίτης αποφασίστηκε να στηθεί η κοινή επιχείρηση, με την έκδοση αντιστοίχων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης.

Έτσι συνελήφθησαν και ανακρίνονται δύο μέλη της οργάνωσης στη Γαλλία, ένα στην Ελλάδα, που φέρεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ως ο οργανωτής του δικτύου, δύο μέλη στο Βέλγιο και ένας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα έγιναν πολλές κατ΄ οίκον έρευνες καθώς οι δράστες συνήθιζαν να αλλάζουν κατοικίες σε διάφορες πόλεις στις χώρες όπου δρούσαν.

Η επιχείρηση συντονιζόταν κεντρικά στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Eurojust στην Χάγη ενώ δύο κινητά γραφεία της Europol «στήθηκαν» στη Λιλ και στην Αθήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα