Εγκαθίσταται ξανά κόσμος γύρω από το Τσέρνομπιλ

Η Ουκρανία σχεδιάζει την εκ νέου εγκατάσταση ανθρώπων και την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας σε εδάφη που ήταν άλλοτε μολυσμένα από ραδιενέργεια και είχαν εκκενωθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κυβερνητικοί επιθεωρητές...
άρχισαν να επανεξετάζουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην άλλοτε πολύ μολυσμένη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ αποβλέποντας στο να επιτραπεί στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας Βίκτορ Μπαλόγκα.

Η επανεξέταση
αυτή από την κυβέρνηση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2011, θα πιστοποιεί ποια τμήματα της περιοχής είναι ασφαλή για την καλλιέργειά τους, για δασοκομία και ακόμη για την εγκατάσταση ανθρώπων.

Τα 25 χρόνια που έχουν περάσει από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη Ζώνη Αποκλεισμού "έχουν πέσει σημαντικά, σε ορισμένες περιοχές σε πλήρως ασφαλή επίπεδα", προσέθεσε ο Μπαλόγκα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποφέρει κέρδη για το ΑΕΠ και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις περιοχές Πολέσκι και Σέρκασι της χώρας, οι οποίες είναι από τις πιο φτωχές της Ευρώπης.

Η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ είναι μια απαγορευμένη περιοχή ακτίνας περίπου 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό αντιδραστήρα αριθμός 4 του Τσερνόμπιλ. Αρχικά είχαν απομακρυνθεί περίπου 310.000 άνθρωποι από την περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ, η οποία μετά το δυστύχημα φυλάσσεται από ένοπλους φρουρούς και έχει κλειστεί με συρματόπλεγμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα