Αντιδρά το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην «Αθηνά»

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντιδρά στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας. Λίγα 24ωρα πριν τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας για τις αλλαγές στο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης που θα επιφέρουν οι δρομολογούμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων τα όργανα του περιφερειακού πανεπιστημίου εξέφρασαν την ομόθυμη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πρόταση για συγχώνευση, κατάργηση ή μετεγκατάσταση τμημάτων του.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Συμβουλίου του πανεπιστημίου Νίκος Ζούμπος οι κοσμήτορες των σχολών οι πρόεδροι των τμημάτων

και δεκάδες πανεπιστημιακοί καλούν την πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας επιφέροντας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη της περιφέρειας».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

1. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην εικοσιπενταετή παρουσία του έχει καταγράψει διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιτεύγματα, έχει επιτελέσει έργα και δράσεις σημαντικής κοινωνικής ωφέλειας και έχει αποδώσει μερικές χιλιάδες αποφοίτων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων που στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του κατέδειξε τα ισχυρά ακαδημαϊκά και επιστημονικά χαρακτηριστικά του. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον με διαρκώς συρρικνωμένο προϋπολογισμό. Σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών του σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.

2. Όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν σαφή γνωστικά αντικείμενα, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και επάρκεια σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ανάγκη συγχώνευσης τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει. Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέρα του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όχι μόνο για την πολιτεία, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

3. Θεωρούμε ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είναι ευρέως αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όλες τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων. Οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του τίτλου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωσιμότητας, σε διδάσκοντες και αποφοίτους, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική για την ανώτατη εκπαίδευση.

4. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στηριζόμενο στη διεθνώς καθιερωμένη αρχή της δημιουργίας ισχυρών σχολών με ευρέα γνωστικά αντικείμενα που δημιουργούν συνθήκες κοινών δράσεων και συνεργιών. Αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα θεσμικά του όργανα (Πρύτανης, Σύγκλητος, Συμβούλιο) θα εντάξει στις 4 σχολές του τα 2 υφιστάμενα ανεξάρτητα τμήματα. Επίσης προτίθεται να εντάξει στις σχολές του και τμήματα άλλων ανωτάτων ιδρυμάτων τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

5. Εκτιμούμε ότι οι όποιες επιλογές του σχεδίου «Αθηνά» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές.

6. Καλούμε την πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών που θα δρομολογηθούν με το σχέδιο «Αθηνά» θα είναι η σημαντική μείωση του αριθμού τμημάτων αλλά και σχολών ίδιου ή αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου με συγχωνεύσεις, ή ακόμα και καταργήσεις αρκετών τμημάτων που λειτουργούν, κατά βάση σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Οι δρομολογούμενες αλλαγές είναι πολύ πιθανό να απομειώσουν σημαντικά τα ιδρύματα που λειτουργούν σε επαρχιακές πόλεις, τόσο από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όσο και από φοιτητές.

Το υπουργείο Παιδείας από την δική του πλευρά θεωρεί καίριας σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα ανώτατα ιδρύματα.

The post Αντιδρά το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην «Αθηνά» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα