Alpha Bank: Φόροι-τροχοπέδη στην αγορά ακινήτων

Το αρνητικό κλίμα που πυροδοτεί η απαγορευτική φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων διαπιστώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση αποτελεί, σήμερα, το ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ανάκαμψη αυτής της αγοράς, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha, η Ελλάδα παρουσιάζει, το Δεκέμβριο, σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η διατήρηση ή η περαιτέρω βελτίωσή του δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με την εφαρμογή αντιαναπτυξιακών – αντικοινωνικών φορολογικών πολιτικών, που είναι βέβαιο ότι αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν εξυπηρετούν την ανάγκη της χώρας για απρόσκοπτη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για έξοδό της από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Η κυβέρνηση, που θέσπισε τον ΦΑΠ το 2010, είχε προγραμματίσει σημαντικά έσοδα από τους φόρους περιουσίας, άνω των 850 εκατ. ευρώ, το 2010, τα οποία ωστόσο δεν κατάφερε να εισπράξει, διότι ο φόρος δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοστεί, λόγω αδυναμίας κατάλληλης προσαρμογής του περιουσιολογίου, επί του οποίου θα επιβαλλόταν ο ΦΑΠ και το ΕΤΑΚ. Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 είχε τα ίδια προβλήματα αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό και, σε κάθε περίπτωση, ο ΦΑΠ δεν εισπράχθηκε.

Στο δελτίο της Alpha σημειώνεται, επίσης, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την Ευρωζώνη όσον αφορά στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) το Δεκέμβριο 2012, σηματοδοτώντας για πρώτη φορά, ύστερα από πολλούς μήνες, μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε ένα περιβάλλον αποδυναμωμένων -αν και βελτιούμενων- προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

The post Alpha Bank: Φόροι-τροχοπέδη στην αγορά ακινήτων appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα