Βόμβα έτοιμη να σκάσει η Dexia. Ναι αυτή που έχει σχέση με τα CDS και την υπόθεση της Lehman brothers

21:53 6/10/2012 - Πηγή: Olympia

Οι τράπεζες καταρρέουν και τις πληρώνει ο κόσμος.

Η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia SA (ναι αυτή που απειλει την οικονομία της Γαλλίας και του Βελγίου) θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα l΄Echo οι βελγικές αρχές έχουν αναφέρει ένα μέγεθος μεταξύ 5

δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ.

“Κάθε ημέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στο αποτέλεσμα αυτό καθώς η Dexia συνεχίζει να χάνει λεφτά”, δήλωσε ο Karel De Boeck, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, στις l΄Echo και De Tijd.

“Δεν γνωρίζω αν θα είναι πριν το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2013″.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Dexia κατέγραψε και πάλι απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να θυμίσουμε δυο τρία πράγματα για την Dexia;
Ένα από τα περιβόητα συμβόλαια της Lehman Brothers με υπογραφή DEXIA και εγγυητή την πολιτεία του Maryland. Για την ιστορία και τότε η Dexia διασώθηκε από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, αποκαλύφθηκε όμως ότι είχε ασφαλίσει τις ζημιές μέσω τρίτης εταιρείας και εισέπραξε κάποια δις από κει.

Βέλγιο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν στα τέλη του 2011 να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Dexia με 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή και πάλι με λεφτά του κόσμου.

Δεν είναι τυχαία το πονταρισματα σε ελληνικά CDS και τη σχέση με την εταιρία Unigestion στον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας βρισκόταν ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε η Αριστέα Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία.

Είναι η ίδια τράπεζα που τον περασμένο Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη είχε παίξει τη διακύμανση του ευρώ ποντάροντας 10 εκατ. ευρώ, “παρέα” με τη Unigestion, την ώρα που ο στοχαστης της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ζητούσε δημοψήφισμα στην Ελλάδα με θέμα παραμονή ή αποχώρηση από το ευρώ.

Είναι τυχαίο που οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αναχρηματοδότηση της Dexia μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Γαλλίας ή και να ανοίξει το δρόμο και για άλλες τράπεζες της χώρας;


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα