Το πρώτο κουδούνι χτυπάει, οι αρμόδιοι ακούνε;

10:02 10/9/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Γιώργος Καρανάσιος

Ουδέποτε υπήρξε σχολική χρονιά, που ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας να ήταν συνεπής.

Από το πρώτο χτύπημα του σχολικού κουδουνιού τα προγραμματικά σχέδια των υπευθύνων πολιτικών και διοικητικών παραγόντων έδιναν την εικόνα – πρώτη αξιολόγηση το τι θα επακολουθήσει στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

Είτε το σχολείο ήταν «έξυπνο», είτε «ψηφιακό», είτε «μεταρρυθμιστικό», είτε «νέο», είτε άλλαζε το υπουργείο ονομασία, είτε ο «μαθητής» ήταν το επίκεντρο, είτε γινόντουσαν δημόσιες «διαβουλεύσεις», είτε κατευθυνόμενες «ηλεκτρονικές έρευνες»,

η τελική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σχεδιασμών είχε τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά : βαθυστόχαστες θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου, με μπόλικα επικοινωνιακά τρικ. Πέρυσι ονομάστηκε η σχολική χρονιά των φωτοτυπιών. Κάποιες άλλες χρονιές των φωτογραφικών νομοσχεδίων της τελευταίας στιγμής, για ρουσφετολογικούς λόγους. Φέτος το υπουργείο πανηγυρίζει, γιατί πέτυχε το αυτονόητο. Να έρθουν τα βιβλία στα σχολεία!

Ανικανότητα σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών πολιτικών, με αποτέλεσμα την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου.

Ουδέποτε ο προγραμματισμός των σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά ανά την επικράτεια δεν σχεδιάστηκε μ΄ όλους τους εκπαιδευτικούς παρόντες από τον Ιούνιο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, γιατί, μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, υπεραριθμίες, αναπληρώσεις και διορισμοί ξεκινούν από τον Δεκέμβριο με αιτήσεις μεταθέσεων  και τελειώνει ολοκληρωτικά ο κύκλος τον επόμενο Δεκέμβριο. Μερικές φορές τον ξεπερνούσε κιόλας.

Στην εποχή της ηλεκτρονικοποίησης, ο παραπάνω κύκλος στην Ελλάδα της Ε.Ε. διαρκεί όλο το χρόνο με χαμένες εργατοώρες.  

Τεχνηέντως, πάντα στο παραπέντε, οι αποσπάσεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές.  Ήταν βούτυρο στο ψωμί του πελατειακού συστήματος, της πολιτικο-συνδικαλιστικο-διοικητικής ελίτ των προνομίων. Χαμένοι, μαθητές, γονείς, σχολείο, φτωχογειτονιές, εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες και η αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος. Γενικώς το δημόσιο αγαθό, η εκπαίδευση. Ωφελημένη η πελατειακή πλεκτάνη, κατά καιρούς τα μέγιστα, η ίδια που κόπτεται για το καλό της εκπαίδευσης, το φροντιστήριο και φυσικά η εκπαιδευτική παραοικονομία.

Παρατηρείται για δεκαετίες το φαινόμενο του κορεσμού διδακτικών ωρών σε διάφορες περιοχές και το αντίστροφο σε άγονες, απομακρυσμένες, γενικώς «μη ευνοούμενες» του συστήματος. Το ίδιο και με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις και σε λοιπές υπηρεσίες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν διοριστεί για την εκπαίδευση και όχι να προσφέρουν  διοικητικές υπηρεσίες. Υπάρχει η λύση της μετάταξης, όταν  οι δυσκολίες της τάξης δεν ξεπερνιούνται, αποδεσμεύοντας τις θέσεις τους στα σχολεία. Ο εξορθολογισμός της διοίκησης με τις πραγματικές ανάγκες, είναι μία ακόμη προεκλογική αερολογία, μαζί με τόσες άλλες, που έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

Το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού βρήκε και θα συνεχιστεί, όπως δημοσιοποιήθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνη του 201

Keywords
Τυχαία Θέματα