Το άρθρο 86 του συντάγματος αντίκειται στο άρθρο 4 περί ισότητας των Ελλήνων

20:33 4/12/2012 - Πηγή: Olympia

Tου Νικόλαου Μουτσόπουλου

Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν και τα δύο άρθρα ταυτόχρονα αφού το ένα αντιστρατεύεται το άλλο.
Ενώ στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, το άρθρο 86 καταργεί αυτήν την στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση για τα μέλη της κυβέρνησης μη επιτρέποντας στην δικαιοσύνη να επέμβει αυτεπαγγέλτως για οποιοδήποτε έγκλημά τους αν δεν εγκρίνουν οι ίδιοι αυτήν την παραπομπή!

Κατά την γνώμη μου ακόμα και το άρθρο 4 είναι εσκεμμένα ασαφές για να μπορεί η νομοθετική εξουσία να παραβιάζει κατά το δοκούν την ισονομία. Η έννοια «ισότητα»

που
επικαλείται, είναι μια φενάκη και δεν σημαίνει πρακτικά απολύτως τίποτε αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί συνταγματικά και η ισονομία.

Παρ όλα αυτά έστω και ασαφώς διατυπωμένο το άρθρο 4 έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 86.
Συνεπώς αν το καθεστώς επιμένει να διατηρήσει το άρθρο 86 τότε να καταργήσει το άρθρο 4 για να μη μας εμπαίζει τουλάχιστον.

Όσο για το ακροτελεύτιο άρθρο 120 «περί πατριωτισμού των Ελλήνων», απεδείχθη ότι αυτή η επίκληση καθόλου δεν εμπόδισε την καταστρατήγηση της ισονομίας από την εξουσία.
Θα ήταν προτιμότερο οι συντάκτες του αντί για ευχολόγια, να έκαναν έναν σαφή διαχωρισμό των τριών εξουσιών ώστε να ελέγχεται θεσμικά και ουσιαστικά η εξουσία για τις παρεκκλίσεις της.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα