Τελεσίγραφο προς Ελλάδα

17:02 30/5/2012 - Πηγή: Olympia
Ένας είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας…επαναλαμβάνει η Κομισιόν και δεν είναι άλλος από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Παράλληλα απευθύνει στις ελληνικές αρχές τελεσίγραφο για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα για τα έτη 2013-2014.

Με την αφορμή της δημοσιοποίησης των εξατομικευμένων συστάσεων στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως αυτή έχει

διαμορφωθεί από τις αποφάσεις των Συνόδων Κορφής, η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κείμενο για την Ελλάδα (όπως και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη).

Η Κομισιόν στην θεωρεία που συνοδεύει το κείμενο ξεκαθαρίζει στους εταίρους και δανειστές της χώρας ότι “η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ίδια την Ελλάδα”. Συνεχίζει αναφέροντας παραστατικά ότι “το πρόγραμμα κρέμεται από την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί” και “είναι στο χέρι των αρχών να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική που έχει χτιστεί από την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους”.

Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι “η διεθνής βοήθεια μπορεί να συνεχίσει να παρέχεται μόνο αν η εφαρμογή των πολιτικών βελτιωθεί”. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι “η βούληση των αρχών θα κριθεί τους επόμενους μήνες, όταν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για τα έτη 2013-2014”.

“Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επιδόσεις οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας βασίζονταν σε μη διατηρήσιμους παράγοντες: η αύξηση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις σε κατοικίες συνοδεύθηκαν από μεγάλες αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς και ταχεία πιστωτική ανάπτυξη· τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια που συνδέονταν με την υιοθέτηση του ευρώ και την απελευθέρωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς τροφοδότησαν την οικονομική έξαρση. Η παγκόσμια κρίση του 2008-2009 αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των εξής: μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές, εν μέρει συγκεκαλυμμένες από αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και προσωρινά υψηλά έσοδα· άκαμπτες αγορές εργασίας και προϊόντων· απώλεια ανταγωνιστικότητας και αυξανόμενο εξωτερικό χρέος. Παρ’ όλο που δεν αποτελεί την πηγή της, ο τραπεζικός τομέας επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και την κρίση εμπιστοσύνης.

Η έκταση της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης αποκαλύφθηκε αργά, λόγω σοβαρών ελλείψεων στα συστήματα λογαριασμών και στατιστικών της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό καθυστέρησε η εφαρμογή διορθωτικών μέτρων. Καθώς ο προβληματισμός για την ελληνική δημοσιονομική βιωσιμότητα αυξήθηκε και η παγκόσμια αποστροφή για κινδύνους εντάθηκε, η στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα επιδεινώθηκε έντονα στις αρχές του 2010. Τον Απρίλιο του 2010, η Ελλάδα ζήτησε διεθνή χρηματοδοτική συνδρομή, καθώς αντιμετώπιζε ευμεγέθεις χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμ

Keywords
Τυχαία Θέματα