ΠΩΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Του Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Προλεγόμενα

Ένας λαός που πληρώνει χρήματα προστασίας, είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια, ήτανε το ερέθισμα απαρχής του αγώνα ενάντια στην Μαφία.

Μαφία, όχι ευχαριστώ – Μια αξιοπρόσεκτη ενεργή πρωτοβουλία απόκρουσης της Μαφίας στο Παλέρμο της Σικελίας.

Τώρα πλέον ύπνος, φαγητό, αγορά, χωρίς να προφητεύουν τ΄ αφεντικά. „Addio Pizzo“ χρήματα για την πληρωμή της μαφίας, λέγεται μια πρωτοβουλία, που κατέβαλαν έναντι προστασίας και αντιδρώντας ιδρύθηκε η δραστηριοποίηση από νέους στο Παλέρμο το 2004.

Αυτοί πλημμύρισαν τότε την πόλη

με πλακάτ , που πάνω έγραφαν: Ένας λαός που πληρώνει χρήματα προστασίας, είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια.

„Addio Pizzo“: ανακάλυψαν οι κριτές της μαφιόζικης κατανάλωσης, εν τω μεταξύ στο Παλέρμο της Σικελίας, περίπου 400 ιδιοκτήτες καταστημάτων γνωστοποιούν με „Addio Pizzo“ – αυτοκόλλητα στις βιτρίνες, ότι αυτοί στέκονται εμπόδιο και αντιστέκονται ενεργά στην Μαφία, όπου τα συνδεδεμένα καταστήματα, μπαρ, ξενοδοχεία στην αγορά, στο πιοτό και την διανυκτέρευση υποστηρίζουν τον αγώνα της Σικελιάνικης κοινωνίας εναντίον της Μαφίας. Κάτω από την ιστοσελίδα: www.addiopizzo.org, μπορεί κάποιος να εξετάσει το πλάνο της πόλης με τις επιχειρήσεις που συνδέονται εναντίον της Μαφίας.

Πώς γεννήθηκε η πρωτοβουλία;

Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια μιας βραδιάς το καλοκαίρι του 2004. Oνειρευόμασταν να ανοίξουμε ένα pub.Τότε κάποιος από τη παρέα είπε: «και αν μας ζητήσουν pizzo;¨». Στην Σικελία το σύστημα των εκβιασμών λέγεται Pizzo.Είναι το σύστημα με το οποίο η μαφία επιβάλλει τους «φόρους» της και ελέγχει την επικράτεια. Την επόμενη μέρα, το Παλέρμο ξύπνησε με τους τοίχους, τις κολώνες και τους τηλεφωνικούς θαλάμους γεμάτους από αφίσες όπου ήταν γραμμένο «ένας λαός που πληρώνει το «pizzo»,είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια».

Απροσδόκητα η πόλη του Παλέρμου φάνηκε να ξυπνά και να αντιδρά. Γύρω από τα παιδιά που είχανε κολλήσει τις αφίσες την πρώτη νύχτα, δημιουργήθηκε προοδευτικά μια ομάδα παιδιών που ασπάζονταν τις ίδιες ιδέες: «Όσο πληρώνουμε το pizzo, δεν είμαστε ελεύθεροι. Γιατί αν ο φούρναρης της γειτονιάς μου πληρώνει το pizzo, τότε και εγώ, όταν αγοράζω ψωμί δίνω ένα μέρος των χρημάτων μου στη μαφία και υποτάσσομαι σε αυτή».Έτσι γεννήθηκε η επιτροπή του Addiopizzo, το comitatoAddiopizzo.

Από εκείνες τις πρώτες αφίσες, έγιναν πολλά. Κυρίως εμφανίστηκε ένα αφανές σύστημα αγώνα κατά της μαφίας, το consumocriticoantipizzo. Η εκστρατεία «ενάντια στο pizzo, άλλαξε τις αγορές σας» έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα καταναλωτών στο Παλέρμο και στις γύρω περιοχές έτοιμους να υποστηρίξουν τους εμπόρους που αντιτάσσονται στο κύκλωμα της μαφίας και που, νικώντας τον φόβο, καταγγέλουν τους εκβιαστές.

Και εσύ με τη σειρά σου, παρόλο που δεν ζεις στην Ιταλία, μπορείς να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου στην εκστρατεία μας συμπληρώνοντας την κάτωθι φόρμα και ενδεχομένως αφήνοντας ένα μήνυμα ακόμα και στη γλώσσα σου. www.addiopizzo.org, βλέ

Keywords
Τυχαία Θέματα