ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΝ ΑΝΑΛΥΣΗ…

12:02 13/8/2012 - Πηγή: Olympia

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ Ε.Α. (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΚΤΗ) ΧΡΗΣΤΟ ΓΑΒΑΝΟΖΗ:Σας δηλώνω ότι το ποιο επικίνδυνο επάγγελμα στην ΓΗ, είναι αυτό του ΠΡΟΦΗΤΗ και κάτι τέτοιο δεν το αποδέχομαι για μένα.

α. Η Συλλογή των ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά :β. Η Αξιολόγηση της Πληροφορίας και του Πληροφοριοδότη, γ. Η Επεξεργασία των συλλεγεισών Πληροφοριών, τους ανήκει στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ
δ. Η Εκμετάλευση των επεξεργασμένων Πληροφοριών ανήκει στους ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ και δεν είναι δωρεάν.

Θυμάμαι οτι απο το 2009 έναν Δημοσιογράφο που καθημερινώς αποκαλούσε τους Ελεγκτές της ΤΡΟΙΚΑΣ

λογιστές της σειράς, μετά το τηλεοπτικό κανάλι πτώχευσε και ο ίδιος έμεινε άνεργος. Σήμερα 2012 ο ίδιος Δημοσιογράφος από την TV στο πρωινό του Σαββατοκύριακου, αλλιώς μιλά και φέρεται προς αυτούς. Μάλλον κάτι έμαθε.

Όμως ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις κάνεις δε μπορεί να δώσει, αλλά η ανάλυση των λογιστικών στοιχείων σε συνεργασία με την στατιστική επιστήμη, μας οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα και προβλέψεις. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα έχω συζητήσει με πολλούς οικονομικούς παράγοντες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω μερικά από αυτά που μου έχουν μεταφέρει και που σε πολλά σημεία συγκλίνουν, αλλά και την εμπειρία από άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση.

1. Δεδομένο είναι η βαθιά ύφεση. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων από την κυβέρνηση θα παγώσουν τελείως την αγορά. Δεν αποκλείεται η ύφεση να ξεπεράσει αρκετά το 4% που προβλέπει το υπουργείο οικονομικών για το 2010.

2. Αμεση συνέπεια θα είναι η εκτίναξη της ανεργίας. Το φαινόμενο περιγράφεται ως “ισπανοποιήση” της Ελλάδας. Όπως η Ισπανία διατηρεί εδώ και χρόνια υψηλότατους δείκτες ανεργίας έτσι θα γίνει και εδώ. Θεωρείται δεδομένο ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 20% τον επόμενο χειμώνα. Η πραγματική ανεργία ίσως ξεπεράσει το 25%. Δηλαδή ένας στους τέσσερις (1/4) Έλληνες δεν θα έχει εργασία. Ειδικά στους νέους ως 30 ετών το ποσοστό ίσως να ξεπεράσει και το 35%. Μεγάλο επίσης ποσοστό θα είμαι στην ηλικία 50+. Περίπου το 75% των καταγεγραμμένων ανέργων θα χαρακτηρίζονται ανεδείκευτοι για την εσωτερική αγορά εργασίας. Συνέπεια να γίνει σε πρώτο στάδιο εσωτερική μετανάστευση και σε δεύτερο στάδιο διεθνή. Προσωπικά εύχομαι να μην φτάσουμε στο επίπεδο της Λετονίας που το 25% του πληθυσμού αναγκάστηκε να μεταναστεύσει.

3. πιο ανησυχητικό είναι ότι εκτιμάται πως αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί για μίαπενταετία (5ετία) τουλάχιστον. Θα αποκλιμακωθεί με αργούς ρυθμούς και θα αποτελέσει την πιο σοβαρή και επικίνδυνη επίπτωση της κρίσης. Μοναδικό αντίβαρο ελπίζω να αποτελέσουν οι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας. Αν οι δεσμοί παραμένουν κυρίαρχοι τότε ίσως γίνει το αμορτισέρ που θα μειώσει κατάτι τους άστεγους ή τους πεινασμένους σε σχέση με όσους υπήρξαν σε ανάλογες καταστάσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία. Πλην όμως το σημερινό χάσμα των τεσσάρων (4) γενεών εργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα