Επιστολή στον Παπαδήμο απέστειλαν οι κοινωνικοί φορείς – Τι αναφέρουν, τι ζητά η τρόικα και τι θα κάνει το Μαξίμου!

10:33 3/2/2012 - Πηγή: Olympia

Οι κοινωνικοί εταρίοι αποφάσισαν στη συνεδρίασή τους να μην επιτρέψουν τη μείωση μισθών (13ος – 14ος) και τις κατώτατες αποδοχές.

Μάλιστα, απέστειλαν και επιστολή στον μεταβατικό πρωθυπουργό γνωστοποιώντας του τις αποφάσεις που έλαβαν.

Πληροφορίες που διαρρέονται είναι ότι η τρόικα πιέζει για μείωση μισθών

στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%, βλέποντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνούν. Τα εργασιακά είναι ζητήματα που έχει τεθεί από τους δανειστές ως το σημείο – κλειδί για να ανοίξουν οι συζητήσεις σε επίπεδο μέτρων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το Μαξίμου από την πλευρά του, (αν δεν το έχει κάνει ήδη) μάλλον θα φέρει τις μειώσεις με πράξη νομοθετική περιεχομένου, γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων του τις συνεχείς συσκέψεις των κοινωνικών εταίρων.

Όλη η επιστολή:

Προς τον

Πρόεδρο της Κυβέρνησης

κ. Λ. Παπαδήμο

Κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική κυβέρνηση – μεταφέροντας και τη θέση της Τρόϊκα – ζήτησε από τους κεντρικούς κοινωνικούς διαπραγματευτές – κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν και να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν στο μισθολογικό κόστος (13ος και 14ος μισθός, κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων) και στο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές και άλλες εισφορές, κρατική παρέμβαση και επιπτώσεις της στην διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα).

Κεντρικό επιχείρημα για τις αιτούμενες παρεμβάσεις μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρήσεων και οικονομίας, καθώς και η απασχόληση η οποία κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει ( ανεργία Οκτώβριος 2011 σύμφωνα με την EUROSTAT: 19,2%).

O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμό συνεννόησης, αναγνωρισμένο από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει και στη χώρα μας να αποτελεί βασικό «εργαλείο» συμφωνιών, με σεβασμό στα αποτελέσματά του.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

- οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχουν μειωθεί στα έτη 2010 και 2011 κατά 14,3% μεσοσταθμικά πλέον μειώσεων που απορρέουν από την φορολογία και έκτακτες εισφορές,

- η χώρα γνωρίζει πρωτοφανείς συνθήκες ύφεσης για 4 χρόνια χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη – έστω και αναιμική- ούτε για το 2012 και το 2013,

- η ανταγωνιστικότητα σε εθνικό επίπεδο επηρεάζεται πολύ περισσότερο – απ’ ότι το μισθολογικό κόστος – από παράγοντες όπως η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, ο κρατικός παρεμβατισμός, το φορολογικό σύστημα, η διαφθορά και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία.

- η μείωση μισθών επηρεάζει ευθέως αναλογικά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων,

- η αφαίρεση και άλλων πόρων από τη ζήτηση πέραν της κοινωνικής συνοχής επηρεάζει ευθέως υφεσιακά την οικονομία με ενδεχόμενο απρόβλεπτων κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων,

- στις επιχειρήσεις παρατηρείται αυξανόμενη πίεση που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους λόγω των εκτάκτων φορολογικών επιβαρύνσεων, της αύξησης κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, την έλλειψη ρευστότητας κλπ.<

Keywords
Τυχαία Θέματα