Ελληνικός Προϋπολογισμός ή save the last dance for me

14:57 5/12/2011 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Αμετανόητος

Σε λίγες ώρες ψηφίζεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Προϋπολογισμός του 2012.

Ετσι και εγώ ανασκουμπώθηκα και είπα να κάνω μία επανάληψη στο μάθημα…

Στον αναλυτικό πίνακα που βλέπετε (τέλος του άρθρου), υπάρχουν 4 βασικά μεγέθη για μία Οικονομία.

Η Ανεργία,το Δημοσιονομικό έλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ,ο Ρυθμός Ανάπτυξης της Οικονομίας και το Χρέος

ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Είναι ένας πίνακας που ξεκινάει από το 1981 και τελειώνει με την ετήσια πρόβλεψη για το 2011.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα πολλά, σημαντικά οικονομικά μεγέθη που μελετάει ένας οικονομολόγος σε μία Οικονομία και αναφέρονται σε έναν Προϋπολογισμό.

Η Παραγωγικότητα της εργασίας,η Κατανάλωση,το επίπεδο των Μισθών και ημερομισθίων,τα επιτόκια Δανεισμού,τα Εμπορικά Ισοζύγια,οι Δημόσιες Επενδύσεις,η Οικοδόμηση κατοικιών,ο Πληθωρισμός κτλ…

Εννοιες που ίσως όλοι λίγo πολύ, έχoυμε ακούσει.Αν μπλέξεις με όλα αυτά βέβαια χάθηκες…οι μελέτες δεν έχουν σταματημό,οι οικονομικές δε, συγκρίσεις μεταξύ χωρών, μπορούν να αποβούν και ανούσιες, αφού υπάρχουν και άλλες κοινωνικές συνθήκες που δεν μπορούν εύκολα να «διαβαστούν» ακόμα και από τους πιό ειδικούς και ικανούς οικονομολόγους.

Ετσι μπορεί να νομίζεις ότι μειώνοντας τους Μισθούς,τα Ημερομίσθια και τις Συντάξεις σε μία Οικονομία δυτικού τύπου,της «Ελεύθερης Αγοράς» θα μειώσεις και το έλλειμμα του Προϋπολογισμού.Ομως θα μειώσεις έτσι και την Κατανάλωση,την Ζήτηση,θα περιορίσεις έτσι τις Εισαγωγές (αν βασίζεσαι σε αυτές) αλλά και την Παραγωγή που πιθανόν να έχεις (αν δεν μπορούν να διοχετευθούν τα αγαθά στο εξωτερικό) κι έτσι μπορεί να χάσεις περισσότερα στον προϋπολογισμό σου (από το τμήμα των εσόδων) από τους Φόρους που θα είχες με την Κατανάλωση…

Ετσι,με αυτόν τον τρόπο μπορεί να «πάς για μαλλί και να βγείς κουρεμένος»…

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτοί οι Φόροι να μπαίνουν στα ταμεία του Κράτους και όχι μόνο να «βεβαιώνονται»…

Από την άλλη βέβαια αν συνεχίσουμε το παράδειγμα (μείωσης μισθών και συντάξεων) και αν δεν μειωθούν και οι Τιμές στα Βασικά αγαθά τότε σαφέστατα υπάρχει και θέμα επιβίωσης του Πληθυσμού…

Για τα Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά (αυτοκίνητα,οικιακές συσκευές κτλ) δεν συζητάω…Η Ζήτηση για όλα αυτά τείνει προς το μηδέν.

Πως θα το επιτύχεις αυτό σε μία «ελεύθερη οικονομία» ? με διατίμηση ή με πλαφόν ?

Είπαμε δεν επεμβαίνει το Κράτος…δεν έχουμε μία Κεντρικά σχεδιασμένη Οικονομία. Το «σωστό» Καπιταλιστικό κράτος ελέγχει μέσω των Επιτροπών την Αγορά για να διασφαλίσει έναν Ελεύθερο Υγιή Ανταγωνισμό.

Αυτά στη θεωρία…

Το Μνημόνιο π.χ.που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κατά κοινή ομολογία «σκότωσε» την Οικονομία και την Κοινωνία αφού δεν υπολόγισε καθόλου σωστά την Υφεση και την Ανεργία που θα έφερνε όλο το «πακέτο» μέτρων… Μπορεί π.χ. αν εφαρμοζόταν σε μία Κοινωνία με μεγαλύτερο Αγροτικό τομέα να είχε αποτέλεσμα…αλλά σε μία κοινωνία που στηρίζεται κυρίως στις Υπηρεσίες δεν μπορείς με ένα «κ

Keywords
Τυχαία Θέματα