ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ / ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ

21:17 15/3/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Δρ. Μάκης Τσαπογας,

M.D., PH.D.CH., F.A.C.S., D.SC., D.M.

Η Χοληστερίνη ή ακριβέστερα Χοληστερόλη, ανήκει στην ομάδα χημικών ουσιών, τα Λιπίδια. Διαταραχή του απόλυτου και του σχετικού αριθμού των λιπιδίων, προκαλούν τις Δυσλιπιδαιμίες που είναι σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για την Αθηροσκλήρυσνη.

Θα αναφερθούμε στις διαταραχές αυτές, τις σχετιζόμενες με την Αθηροσκλήρυνση. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων.

Η Χοληστερόλη είναι λιπώδης ουσία που παράγεται κυρίως στο ήπαρ και επίσης λαμβάνεται

με τις τροφές. Είναι απαραίτητη για την σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών. Είναι αδιάλυτος και δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα. Συνδέεται με πρωτεΐνες που δρουν ως μεταφορείς της.

Οι Λιποπρωτεϊνες, αποτελούνται από μόρια λίπους και πρωτεΐνες. Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες λιποπρωτεϊνών, βασισμένες στην σχετική αναλογία μεταξύ λιπιδίων, όπως η Χοληστερόλη και των πρωτεϊνών.

Διακρίνονται: στα Χυλομικρά, που είναι πολύ χαμηλής πυκνότητας (V.L.D.L.), της Ενδιάμεσης πυκνότητας (I.D.L.), της Χαμηλής πυκνότητας (L.D.L.) και της Υψηλής πυκνότητας (H.D.L.).

Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (LDL), γνωστή ως κακή Χοληστερόλη, περιέχει μεγάλο ποσοστό χοληστερόλης συγκριτικά με την πρωτεΐνη που είναι συνδεδεμένη ως λιποπρωτείνη και κυκλοφορεί στο αίμα υπό μορφή σφαιρικών σωματιδίων.

Τα 2/3 της Χοληστερόλης κυκλοφορεί ως L.D.L. και μεταφέρεται στα κύτταρα. Όταν είναι αυξημένη, αποτελεί σοβαρό επιβλαβή παράγοντα, γιατί τελικά επικάθεται στο τοίχωμα των αρτηριών, δημιουργώντας στένωσή τους ή και πλήρη απόφραξη.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν το αίτιο του ενός τρίτου των συνολικών θανάτων στον τόπο μας. Στην Πατρίδα μας, πριν από 40 χρόνια, όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, κατείχαμε την καλύτερη θέση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, ενώ τώρα υπάρχει σημαντική πτώση. Το ίδιο συμβαίνει και με την Παχυσαρκία και τον Διαβήτη. Το ποσοστό καπνιστών, ανέρχεται στο 45%, έναντι του 34% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η παρουσία άγχους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού, που είναι χαμηλότερο.

Θα αναφερθούμε σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που είμαι Σύμβουλός του από πολλά χρόνια. Ο ρόλος του είναι να βελτιώσει παγκόσμια το επίπεδο της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας.

Επί του συνόλου των 57 εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο παγκόσμια, τα 17 εκατομμύρια οφείλονται στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αναλυτικότερα, από Καρδιακό επεισόδιο πεθαίνουν 7 εκατομμύρια, από εγκεφαλικό 5 ½ , από Υπέρταση και Καρδιακή ανεπάρκεια 4 εκατομμύρια. Ψυχρός είναι ο αριθμός των στατιστικών, παράλληλα όμως, αντιπροσωπεύουν μεγάλο ανθρώπινο πόνο και δυστυχία.

Όταν η Απολιποπρωτεϊνη Α1 (με κεφαλαίο Α), που είναι πρωτεϊνικό συστατικό της καλής Χοληστερόλης είναι αυξημένη, αυτό αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα για τον ασθενή.

Το 1950 έγινε η πρώτη διαπίστωση του αυ

Keywords
Αναζητήσεις
απολιποπρωτεινη α1, απολιποπρωτεινη α1 τι ειναι
Τυχαία Θέματα