ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ…

Ενας σπουδαίος.. « εργάτης » του Θεάτρου…

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

Φωτογραφίες από το αρχείο

Ελεάνας Απέργη – Διονύση Παγουλάτου

Πριν λίγες μέρες έγραφα για την γνωριμία μου με την.. «άγνωστη» πρωταγωνίστρια του θεάτρου Ελεάνα Απέργη. Δεν μπορώ να μην συνεχίσω με το άλλο της “μισό”, τον Νιόνιο της, τον σύντροφο της στη ζωή και στο θέατρο για σαράντα οκτώ χρόνια!

Τον Διονύση Παγουλάτο.

Δεν έτυχε να μιλήσω μαζί του.. Ετυχε όμως πολλές φορές να τον συναντήσω στην είσοδο της πολυκατοικίας που

ζούσε εκείνος αλλά και η μητέρα μου.. Μάλιστα θυμάμαι ότι κάποια φορά έκλεισα «απότομα» την πόρτα της πολυκατοικίας πριν εκείνος μπει μαζί με την Ελεάνα Απέργη!.. Ήμουν θυμωμένος μ εκείνη –  για το όχι καλό τέλος μιας συνεργασίας το 1995 – και την «πλήρωσε» και εκείνος!!

Παρ όλα αυτά φτιάχνοντας τους τελευταίους μήνες το αρχείο της Ελεάνας Απέργη, μέσα από αυτό «γνώρισα» και τον Διονύση Παγουλάτο και την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο..

Ηταν αποκλειστικά ηθοποιός του θεάτρου, έπαιξε ελάχιστα στο σινεμά και καθόλου στην τηλεόραση. Ηταν ένας γνήσιος “εργάτης” του θεάτρου που δούλευε μέσα στο χώρο και σαν ηθοποιός και σαν παραγωγός και σαν σκηνοθέτης και όταν έφτιαξε και το δικό του θέατρο δεν δίστασε να κάνει και τον ταμία και τον ηλεκτρολόγο και τον τεχνικό σκηνής, και τον υποβολέα και όποια άλλη δουλειά χρειαζόταν!. Πρόλαβα αυτό τον τρόπο δουλειάς μέσα στο θέατρο εκεί στα 1979 όταν βρέθηκα κοντά στην Τζένη Ρουσσέα στο θέατρο  “Μουσούρη”, αλλά και λίγο μετά στο θέατρο “Ελληνικό” με τον Μάνο Κατράκη και την Γιούλα Γαβαλά και κυρίως  στη συνέχεια με την Κατερίνα Βασιλάκου… Δεν υπήρχαν τότε θέσεις και αξιώματα, εγώ παραγωγός, εσύ τεχνικός, εσύ ηθοποιός.. «Αν θες να κάνεις σωστή δουλειά στο θέατρο, θα κάνεις τα πάντα!», άκουγα συχνά από τους παλιότερους..Όλοι για το καλό της δουλειάς. Έτσι γίνονταν τότε οι παραγωγές, όχι με πολλά λεφτά και μεγάλα μέσα αλλά με αγάπη, αυταπάρνηση, αφοσίωση.. Οχι όπως σήμερα που το θέατρο μας έχει γίνει.. σούπερ μάρκετ με πολλά υποκαταστήματα που κανείς δεν βλέπει το μεγάλο «αφεντικό» που έχει 5-6 άλλου είδους επιχειρήσεις και παρεμπιπτόντως αγοράζει και.. 5-6 θέατρα, έτσι για μια άλλου είδους… «μπίζνα»!..

Ο Διονύσης Παγουλάτος έζησε 56 ολόκληρα χρόνια μέσα στις θεατρικές αίθουσες. «Οργωσε» όλη την Ελλάδα δεκάδες φορές, παίζοντας κάθε μέρα και άλλο έργο!.. Εφτασε στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο.. Επαιξε με σπουδαίους ηθοποιούς, μεγάλα έργα, έφτιαξε τον δικό του χώρο, το θέατρο «Γιώργου Παππά».Το κράτησε σχεδόν 12 χρόνια μέχρι να βρεθούν κάποιοι.. «αετονύχηδες» να του το «φάνε», όπως συνέβαινε και εξακολουθεί και σήμερα να συμβαίνει.. Πάνω απ όλα εκείνοι οι άνθρωποι ήταν ηθοποιοί, δεν ήξεραν από «επιχειρήσεις».. Ετσι την δύσκολη στιγμή – και είναι πολλές οι δύσκολες στιγμές στο θέατρο – βρισκόταν ο «κατάλληλος» άνθρωπος και τους έπαιρνε τα θέατρα μέσα από τα χέρια τους… Πολλά τα παραδείγματα, έτσι πρόχειρα θυμάμαι πως κάπως έτσι έχασαν το θέατρο τους η Αννα και η Μαρία

Keywords
Αναζητήσεις
παγουλατος διονυσιος και σια οε
Τυχαία Θέματα