Διεθνής Διαφάνεια: Στην Ελλάδα ανθεί -πάντα- η διαφθορά… ευτωχώς που μας ενημέρωσαν

18:34 7/6/2012 - Πηγή: Olympia
Η Κομισιόν «παρήγγγειλε» και η Διεθνής Διαφάνεια πραγματοποίησε νέα έρευνα για τη διαφθορά σε 25 ευρωπαικές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό για μας: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία παραμένουν πρωταθλήτριες στη διαφθορά σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά όπου η διαφθορά ανθεί πολύ λιγότερο.

Η έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας

πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποκάλυψε ότι στις 19 από τις 25 χώρες τα επιχειρηματικά λόμπι δρουν ανεξέλεγκτα και επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις, ενώ μόνο 10 από τις χώρες απαγορεύουν δια νόμου τις άνευ ορίων και ελέγχου δωρεές του επιχειρηματικού κόσμου στα πολιτικά κόμματα.

Γι’ αυτό η Διεθνής Διαφάνεια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα πολιτικά κόμματα, οι δημόσιες αρχές και ο ιδιωτικός τομέας εμποδίζουν από κοινού τις δυνάμεις που μάχονται τη διαφθορά στην Ευρώπη».

Η έρευνα βεβαίως εντοπίζει τεράστιες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αν και διαπιστώνει αντικειμενικά ότι «κανένα κράτος δεν απολαμβάνει ένα σύστημα απολύτως υγιές και άτεγκτο». Οι διαφορές έχουν γεωγραφικά χαρακτηριστικά και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία, δεν έχουν μεγάλη διαφθορά, σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία εκτιμάται ότι διαθέτουν μια σχετικά καλή οργάνωση και διαφανείς θεσμούς, όμως κι εκεί εντοπίζονται «σημαντικές ελλείψεις» και στη νομοθεσία κατά της διαφθοράς και στην εφαρμογή της.
dexiextrem.blogspot.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα