ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σάρωσε στις Προεδρικές εκλογές η χήρα του Νέστορ Κίρχνερ που έδιωξε το ΔΝΤ από τη χώρα!

Σαρωτική νίκη με 54% των ψήφων σημείωσε στις χθεσινές Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ , χήρα του Νέστορ Κιρχνερ βασικού αρχιτέκτονα του «μοντέλου» (όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν οι Αργεντίνοι την πολιτική ανασυγκρότησης και απαγκίστρωσης της χώρας από το ΔΝΤ μετά την χρεωκοπία του Δεκεμβρίου 2001).

Εκτός

από τον θρίαμβο της ίδιας της Κίρχνερ, οι υποστηρικτές της πέτυχαν συντριπτική νίκη και στο Κογκρέσο, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Πρόεδρο να συνεχίσει την πολιτική ανάπτυξης και στήριξης του εισοδήματος των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι η χώρα παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% οι οποίοι προβλέπεται να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο. Ο αρχιτέκτονας της κατάρρευσης του 2001 , Ντομίνγκο Καβάγιο, υπουργός Οικονομικών του Προέδρου Ντε Λα Ρούα που φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο από την χώρα και μαζί με αυτόν και άλλοι επιτελείς του ΔΝΤ κατηγόρησαν πρόσφατα την Κιρχνερ για αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού, εκείνη όμως πιστή στην πολιτική του συζύγου της ( ο οποίος πέθανε αιφνιδίως πέρυσι) και του υπουργού του Λαβάνια, θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της κατανάλωσης και των εισοδημάτων, αυξάνοντας μισθούς και προνοιακά επιδόματα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό, κάτι που ήδη φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.

Εκτός από τη εντυπωσιακή νίκη της Κίρχνερ, η άλλη έκπληξη των εκλογών ήρθε από τον υποψήφιο της Αριστεράς Ερμές Μπίνερ, ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 17 % των ψήφων αφήνοντας την τρίτη θέση στον Ρικάρντο Αλφονσίν γιό του πρώην προέδρου Ραούλ , ο οποίος μετά βίας συγκεντρώνει το 11% των ψήφων. Αυτό το αποτέλεσμα-κόλαφος για τον Αλφονσίν σε συνδυασμό με την άνω των 40 μονάδων ήττα του εκλεκτού του ,υποψηφίου κυβερνήτη της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες , από τον Ντάνιελ Σκιόλι της παράταξης της Κίρχνερ, σηματοδοτεί την επιλογή των πολιτών της Αργεντινής για οριστική ρήξη με το διεφθαρμένο πολιτικό παρελθόν της χώρας που οδήγησε στην πτώχευση το 2001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες της Αργεντινής ήδη από τις πρώτες μετά την πτώχευση εκλογές του 2003, είχαν τιμωρήσει και τον πρώην Πρόεδρο Μένεμ (τον οποίο θεωρούσαν βασικό υπεύθυνο για την σκληρή πολιτική που ακολουθούσε σε συνεργασία με το ΔΝΤ), καθηλώνοντας τον σε ένα τέτοιο ποσοστό που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο Νέστορ Κίρχνερ χωρίς επαναληπτική εκλογή!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» , η ομάδα των γυναικών με τα χαρακτηριστικά άσπρα μαντήλια που διαδηλώνουν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες από την πτώση της δικτατορίας του Βιντέλα το 1983, διεκδικώντας την διαλεύκανση των χιλιάδων εξαφανίσεων αντιφρονούντων από το στρατιωτικό καθεστώς, δηλώνουν ότι : «Με το Νέστορ και την Κριστίνα Κιρχνερ πάψαμε να έχουμε εχθρό στην Κάσα Ροσάδα (σ.σ. Προεδρικό Μέγαρο)» Από ιδρύσεως του από τον Χουάν Περόν το PJ (Partido Justicialista), μέχρι και σήμερα με την Κίρχνερ να αποτελεί την φυσική του συνέχεια,

Keywords
Τυχαία Θέματα