Άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου, σε λίγο και αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος…

15:15 5/12/2012 - Πηγή: Olympia

Το αντιλαμβάνεται φυσικά ο καθένας πως από την Δευτέρα το πρωϊ μετά τις επόμενες εκλογές, δεν είναι αρχηγοί στα κόμματά τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ενδεχομένως και ο Κουβέλης.

Πρώτος ο κ. Κουβέλης, προφανώς σε προσυνεννόηση με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο,

δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ψηφιστεί η απλή αναλογική. Φυσικά η απλή αναλογική έπρεπε από χρόνια να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Όμως δεν νομίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται από κάποια δημοκρατική ευαισθησία, αλλά προκειμένου να… κόψουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση ή τουλάχιστον ισχυρή κυβέρνηση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε ήδη να μιλάει ακόμα και για αυτοδυναμία. Αυτό, όσο θα περνά ο χρόνος, θα δημιουργεί μια δυναμική που θα φουσκώνει ακόμα πιο πολύ το μελλοντικό κόμμα εξουσίας, συρρικνώνοντας τα συγκυβερνώντα κόμματα. Επομένως, άμεσα μετά τη λήψη της δόσης και πριν ακόμα φανεί η γύμνια και η βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής, θα επιδιωχθεί να κοπεί η όποια δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου όμως να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες (Σ. 54, παρ. 1), θα πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από 200 βουλευτές. Αν η κυβερνητική πρόταση είναι καθαρή απλή αναλογική και όχι κάποιο αναλογικότερο σε σχέση με το σημερινό σύστημα, τότε αναγκαστικά θα εγκλωβιστούν ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΧΑ και φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υπόσχεται την απλή αναλογική ως πρώτη του επιλογή. Αν όμως η κυβερνητική πρόταση περιέχει ο,τιδήποτε πέρα από καθαρή απλή αναλογική, τότε θα δώσει την ευκαιρία στα υπόλοιπα κόμματα να την τορπιλίσουν.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι προ ημερών, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης, προανήγγειλε την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος από τις αρχές του έτους.

Μετά από αυτά αναρωτιόμαστε: Τα συστημικά κόμματα αποφάσισαν άραγε εντελώς ξαφνικά να εκδημοκρατίσουν το σάπιο πολιτικό σύστημα της πελατειακής κομματοκρατίας και να αυτοδιαλυθούν τα ίδια;

Ας είμαστε λοιπόν όλοι σε εγρήγορση και σε συνεχή διαδικτυακή διαβούλευση.  

Πέτρος Χασάπης

 

 


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα